Köszönet a hű magyaroknak

Interjú Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével

2010. november 5., 09:00 , 512. szám

A vasárnapi önkormányzati választásokat követően Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét a szövetség és a kárpátaljai magyarság választási szerepléséről kérdeztük.

- Rövid, de szikrázóan kemény választási kampányt tudhatunk magunk mögött. Hogyan értékeli a KMKSZ-nek a helyhatósági választásokon elért eredményeit?

- Ami a KMKSZ választási szereplését illeti, az értékelés kiindulópontja számunkra az, hogy miként teljesített a KMKSZ a legutóbbi önkormányzati választásokon négy évvel ezelőtt, illetve azt is figyelembe kell venni, hogy mi az elvárás szövetségünkkel szemben. Nyilvánvalóan szerettünk volna ezúttal jobban szerepelni, mint a múltkor, azaz 2006-ban, hogy a kárpátaljai magyarság valamivel szebb bizonyítványt tudjon kiállítani magáról nemzettudatból.

Azért dolgoztunk az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy meggyőzzük a magyar választókat, ne szavazzanak ukrán politikai erőkre, hanem minél nagyobb arányban adják le voksaikat magyar pártra, s ezen belül érthetően arra törekedtünk, hogy - mint autentikus magyar szervezetnek - a KMKSZ-nek szavazzanak bizalmat. Sajnos az előzetes eredmények ezzel szemben azt mutatják, hogy ami a megyei tanácsi választásokat illeti, az eredményünk nagyjából azonos a 2006-ban elértekkel. Úgy tűnik - sajnálatos módon -, nem sikerült megállítani a magyar szavazók lemorzsolódási folyamatát Kárpátalján.

- Általános kárpátaljai jelenség ez a lemorzsolódás, vagy mutatkoznak regionális különbségek e tekintetben?

- A jelek szerint a városokban valamelyest megerősödött a KMKSZ. Ungváron például a négy évvel ezelőtt begyűjtött 1000 szavazattal szemben pártunk, a "KMKSZ" - UMP városi tanácsi listája most több mint 1700 voksot hozott. Nem csökkent választóink száma Munkácson, miközben Csapon, Nagyszőlősön és Huszton is jobban szerepeltünk, mint 2006-ban. Ebből következik, no meg a már ismert vidéki választási eredmények is arra vallanak, hogy ezúttal a falvakban veszítettünk szavazatokat.

- Véleménye szerint minek tudható be a szavazatvesztés?

- Egyrészt annak, hogy adminisztratív nyomásnak voltak kitéve az emberek, azaz sok helyütt be lett vetve velük szemben a hatalom részéről az úgynevezett adminreszursz. Másrészt, egy igen hatékony és tömeges szavazatvásárlási kampány tanúi és elszenvedői lehettünk a magyarok lakta vidéken is. Mindenképp szomorú kicsengést ad a mostani választásoknak, hogy magyar embereink közül sokan, amikor a nemzettudatuk volt a mérleg egyik serpenyőjében, s egy százhrivnyás a másikban, az utóbbit választották. Viszont ennek fényében még nagyobb tisztelet és elismerés illeti azokat, akik megingó, gyengének bizonyuló nemzettársaikkal szemben ezúttal is kitartottak. Kiállásukkal megmentették a kárpátaljai magyar érdekvédelmet, még ha az valamelyest meggyengült is, s ezzel megtartották a reményt és a lehetőséget arra, hogy egykor legyen majd hová visszatérniük azoknak, akik most megtévedtek.

hk