Ha lopással gyanúsítanak az áruházban

2010. október 29., 10:00 , 511. szám

"Barátnőmet nagy kellemetlenség érte minap. Betért vásárolni egy nagyáruházba, felpróbált néhány holmit, majd távozáskor az áruház biztonsági őrei feltartóztatták a kijáratnál, s lopással vádolták meg. A barátnőmnek bemutatták azokat a mágneses címkéket, amelyeket abban a fülkében találtak, amelyben ruhát próbált, azt sugallva, hogy ő vágta le azokat a bolt tulajdonát képező árucikkekről. Válaszul barátnőm megmutatta üres táskáját, s még a nadrágja szárát is feltűrte, hogy bizonyítsa, nem próbál a testén kicsempészni semmit. Végül nagy botrány kerekedett az ügyből, de kénytelenek voltak elengedni a barátnőmet. Azt szeretném tudni, mit tehet hasonló esetben az ember, hogy megvédje magát az áruházi alkalmazottak zaklatásától?"

- A legfontosabb, amit tudnia kell, hogy a biztonsági őröknek nem áll jogában megmotozni a vásárlókat, hanem csupán feltartóztathatják őket, amíg a helyszínre ér a rendőrség, amelynek jogában áll motozni. Az olvasó barátnőjének persze jogában állt saját jószántából megmutatni a holmiját az áruházi alkalmazottaknak. Ezenkívül azt sem érdemes elfelejteni, hogy a rendőrséget nem lehet alaptalanul riasztani, azaz ahhoz valamilyen alappal kell rendelkezniük az üzlet alkalmazottainak: ilyen alapul szolgálhatnak például azoknak a tanúknak a vallomásai, akik esetleg látták, hogy a gyanúsított nem tette vissza az árut a polcra vagy levágta róluk a biztonsági mágneses címkéket. Az áruház biztonsági kameráinak felvételei is alapul szolgálhatnak a rendőrség riasztásához, amennyiben azokon látszik, hogy a vásárló törvényellenesen járt el. Manapság nagyon sok kereskedelmi egységben működnek biztonsági kamerák, úgyhogy a bolt alkalmazottai kötelesek megmutatni a leleplező felvételt. Hiszen esetünkben azok a bizonyos biztonsági címkék akár órákon át is ott heverhettek az öltözőfülkében anélkül, hogy bárki felfigyelt volna rájuk.

Utólag azt tanácsolhatom, hogy rossz tapasztalataikat közzétehetik a nagy népszerűségnek örvendő fogyasztói panaszokkal foglalkozó internetes oldalakon, amivel talán hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben minél ritkábban kerüljön sor hasonló esetekre. A sértetteknek ilyenkor módjában áll megkeresni a fogyasztóvédelmi szervezeteket is, ha szeretnének a bírósághoz fordulni, s elérni az okozott erkölcsi kár megtérítését az adott áruháztól, ehhez azonban szükség lesz azok tanúvallomásaira, akik látták az esetet.

hk