Falunévtábla-avatás Izsnyétén

2010. október 29., 10:00 , 511. szám
Az előtérben Harsányi Béla, Kovács Miklós, Gulácsy Géza, Orosz János

A munkácsi járási Izsnyéte határában október 24-én került sor a település új, díszes falunévtáblájának avatására, melyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség adományozott a községnek a Szülőföld Alap által támogatott program keretében. A falunévtábla tartalmazza a település hivatalos ukrán és történelmi magyar nevét, címerét és első említésének dátumát.

Az ünnepség nyitányaként Orosz Szilvia, a KMKSZ Izsnyétei Alapszervezetének elnöke köszöntötte a KMKSZ képviseletében Kovács Miklós elnököt és Gulácsy Gézát, a Munkácsi Középszintű Szervezet elnökét, valamint az istentisztelet után itt gyülekező helyi lakosokat. Orosz Szilvia köszönetet mondott a KMKSZ-nek a falutábla adományozásáért, valamint mindazon helyi lakosoknak munkájukért, akik részt vettek a felállításában.

Kovács Miklós elnök beszédében reményét fejezte ki, hogy idővel Kárpátalja minden magyarlakta településén sikerül majd kétnyelvű táblát állítani. A névtábla kapcsán szólt a rajta szereplő jelekről, valamint azok szimbolikus üzenetéről az itt élő magyarok számára, melyek a rá pillantó személyt közössége fenntartására kell, hogy emlékeztessék. Mint azonban Kovács Miklós elmondta, ahhoz, hogy egy közösség megmaradjon, bizonyos időszakokban meg kell tenni a szükséges lépéseket. Erre pedig legközelebb a közelgő helyhatósági választásokon kerülhet majd sor. "Legfontosabb közvetlen feladatunk most a magyarság helyi érdekvédelmének megerősítése, az, hogy a magyar emberek a saját területükön, ahol élnek, képviseltetni tudják magukat a hatalmi szervekben, illetve hogy mind az ukrán állam, mind Magyarország lássa azt, hogy életrevalók vagyunk, életjelet tudunk adni magunkról. Mindez úgy érhető el, hogy a magyar ember a magyar politikai erőt erősíti szavazatával, ezért tegyük meg október 31-én azt, amit tőlünk a kárpátaljai magyarság és a történelem elvár."

Harsányi Béla református lelkipásztor a Jelenések könyvéből hirdetett igét, majd Gáty Ilona, a KMPSZ alapszervezeti elnöke ismertette a település történetét. Az ünnepség zárásaként a magyar iskola tanulói adtak elő az alkalomhoz illő ünnepi műsort.

Az avatási ünnepségen jelen volt Orosz János, a "KMKSZ"- UMP jelöltje a Munkácsi Járási Tanácsba, illetve Pallagi Magdolna, az izsnyétei alapszervezet volt elnöke és Kosztik Natália, a KMKSZ által támogatott tanácselnökjelölt is.

F. Zs.