Az Országgyűlés alelnöke Beregszászban

2010. október 29., 10:00 , 511. szám
Orosz Ildikó és Kovács Miklós körbevezetik Lezsák Sándort a Rákóczi-főiskola épületében

Múlt szombaton a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására Beregszászba látogatott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke, költő.

A politikus a délelőtti órákban felkereste a Beregvidéki Múzeumot, betért a közeli római katolikus templomba, majd vendéglátói kíséretében megkoszorúzta Petőfi Sándor és Illyés Gyula szobrát a városközpontban.

A továbbiakban Lezsák Sándor ellátogatott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára. Az oktatási intézmény Kossuth téri főépületében az Országgyűlés alelnökét fogadta dr. Orosz Ildikó. A főiskola elnöke személyesen kalauzolta végig vendégét a patinás épületen, melynek belső felújítása éppen a napokban fejeződött be. Lezsák Sándor 45 cserépjegy megvásárlásával maga is hozzájárult a tetőszerkezet felújítására meghirdetett cserépjegyakcióhoz.

A Magyar Országgyűlés alelnöke ezt követően megbeszélést folytatott Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével. A találkozón szóba kerültek többek között a magyar törvényhozásban folyó, az új nemzetpolitika megvalósítását célzó jogalkotási munka, illetve a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatos aktuális kérdések, különös tekintettel a közelgő önkormányzati választásokra.

A délutáni órákban Lezsák Sándor beszédet mondott a KMKSZ október 23-i ünnepi rendezvényén (lásd beszámolónkat fentebb!), majd részt vett az azt követő fogadáson.

Kárpátaljai programjának végeztével beregszászi benyomásairól, kárpátaljai kötődéséről kérdeztük a Magyar Országgyűlés alelnökét.

- Milyen gondolatokkal, érzésekkel érkezett Kárpátaljára?

- Mindenképpen fontosnak tartottam, hogy ne csak jöjjek és menjek, hanem eltölthessek egy kis időt Beregszászban. Régóta vágytam arra, hogy végigsétáljak a városon, s erre most volt is lehetőségem. Meg akartam állni egy pillanatra Petőfi Sándor és Illyés Gyula szobrai előtt, mert október 23-a van, s számomra ők ketten számos más történelmi személyiséggel együtt jelentik azt az egészséges gondolkodást, amelyik egyszerre tud emberi, magyar, keresztény és európai lenni.

Rendkívüli élmény számomra ez az út azért is, mert különleges helyzet jött létre az áprilisi választásokat követően Magyarországon. A kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-KDNP szövetség nemcsak a nemzeti együttműködés kormánya, hanem a nemzetrészek együttműködéséé is, s így különösen nagy a felelősség, hogy mi is történik itt, Kárpátalján a közelgő önkormányzati választások előtt, a választások tétje pedig nem más, mint hogy mi történjék itt a jövőben.

- Hogyan látja, mi a tétje az előttünk álló önkormányzati választásoknak a kárpátaljai magyarság számára?

- Nem mindegy, hogy egy települést milyen összetételű önkormányzat fog irányítani, mennyire tud kapcsolatot teremteni például az anyaországi intézményrendszerrel. Olyan önkormányzatra van tehát szükség, amely ki tudja használni, hogy az új magyar kormányzat a nemzetpolitika szolgálatába állítja azokat az elképzeléseket, gondolatokat, amelyeket megfogalmazott az elmúlt esztendőkben, és amelyek megjelennek a kistérségi, régiós, európai uniós programokban is. Hiszen nem mindegy, hogy Magyarország uniós országként hogyan tud partner lenni a határ menti vállalkozásokban, fejlesztésekben, hogyan tud forrásokat teremteni, amelyek azután munkahelyeket hozhatnak létre a határ menti kárpátaljai településeken élő magyaroknak és ukránoknak egyaránt.

- Ki a jelenlegi magyar kormányzat partnere ezen törekvéseknek a megvalósításában Kárpátalján?

- Mint azt az október 23-ai ünnepségen is elmondtam, büszke vagyok, hogy egy olyan pártszövetség része, egy olyan frakciónak a tagja lehetek, amelyik most már kormányerőként, kétharmados parlamenti többség birtokában, amikor arról beszél, hogy a nemzeti együttműködésnek a kormánya, akkor a nemzetrészek együttműködéséről is beszél, s a nemzetrészek együttműködésében nekünk, nekem a KMKSZ a partner. Ez az a politikai erő, amely itt, Kárpátalján erős hajszálgyökérzettel rendelkezik a magyar közösségekben, amelynek gondolatait, elképzeléseit erősítenünk kell, amelyet kötelességünk támogatni, legyen szó akár nemzetpolitikai, oktatási, közösségi vagy éppen gazdasági elképzelésekről.

A KMKSZ és Fidesz-KDNP pártszövetség kapcsolatai komoly múltra tekintenek vissza. Magam 1976-ban jártam először Kárpátalján. Itteni vendéglátóim voltak többek között Fodó Sándor, a KMKSZ későbbi alapító elnöke, Vári Fábián László, Balla Gyula, S. Benedek András. Ezek a kapcsolatok fennmaradtak és egyre csak erősödtek, például 1987-ben Fodó Sándor részt vett a lakiteleki találkozón. Ez egy bizalmi kapcsolat volt és maradt közöttünk a továbbiakban is. Ily módon az én kötődésem a KMKSZ-hez sem előzmények nélkül való.

szcs