Már csak egy magyar párt maradt: a KMKSZ

2010. október 29., 10:00 , 511. szám

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Régiók Pártja (PR) közötti nem hivatalos, ám annál szorosabb választási együttműködés nem sokkal a szavazás napja előtt elérte a csúcspontját.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a két párt a jelekből ítélve választási együttműködésről egyezett meg a megyei tanácsi választásokat illetően, illetve a beregszászi, valamint csapi városi tanácsi és polgármester választások tekintetében oly módon, hogy lehetőség szerint nem indítottak jelölteket egymással szemben az egyéni választókörzetekben. Talán mondanunk sem kell, hogy hasonló megegyezés képe bontakozik ki a járási tanácsi választások tekintetében is, ha megvizsgáljuk a jelöltlistákat.

A legszembeötlőbb az együttműködés a Beregszászi járásban. A legmagyarabb kárpátaljai közigazgatási egység 31 egyéni választókörzete közül a legtöbben, 27-ben a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt ("KMKSZ" - UMP) indít képviselőjelöltet. Az UMDSZ, amely magát magyar pártként aposztrofálja, ezzel szemben csupán 20 körzetben állított saját jelöltet. Önmagáért beszélő tény, hogy ebben a 20 körzetben a Régiók Pártjának egyetlen saját jelöltje sincs, ellenben abban a tizenegyben, ahol az UMDSZ "nem tartotta fontosnak" jelöltet állítani, rendre találkozunk egy-egy PR-jelölt nevével.

Hasonló a helyzet a Nagyszőlősi járásban, ahol a mintegy tucatnyi magyar érdekeltségű körzetből a választási listák alapján csupán kettőben fordul elő, hogy mind az UMDSZ, mind a PR indítja a maga jelöltjét, míg a többieken békésen "megosztoznak" a szövetségesek. Az Ungvári járás 17 magyar érdekeltségű körzetéből is mindössze háromban indít egyszerre jelöltet a hatalompárt s "magyar" szövetségese, az UMDSZ, minden egyéb esetben csupán az egyik vagy másik jelöltje indul, vélhetően a szavazatgyűjtés "optimalizálása" végett.

A választási kampány előrehaladtával az is kiderült, hogy a két szervezet a szórólapok és plakátok gyártásában szintén összefogott. Ékes példája ennek a pártközi és internacionalista összefogásnak, hogy Beregszász utcáin a Régiók Pártjának plakátja egyszerre népszerűsíti a PR megyei tanácsi képviselőit, az UMDSZ által a Beregszászi Városi Tanácsba egyéni jelöltként indított ukrán nemzetiségű Ljudmilla Tokart, s végül Gajdos Istvánt, az UMDSZ elnökét ajánlja a város polgármesterének. Léteznek azután olyan UMDSZ-es szórólapok is a legmagyarabb városban - nyilván a kölcsönösség jegyében -, amelyen a "magyar" párt két jelöltjének képe mellett harmadikként Mikola Jakimecnek, a Régiók Pártja városi tanácsi képviselőjelöltjének portréja virít.

A Nagyszőlősi járásban sincs ez másként. Például a Régiók Pártja egyik Tiszántúlon osztogatott szórólapja, melyet kedves olvasónk juttatott el hozzánk korábbi, e témával foglalkozó cikkeink nyomán, egyszerre agitál a hatalompártra s az UMDSZ-re, ezen belül az időközben régiósból UMDSZ-jelöltté átalakult Rezes Károlyra, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökére. De nemcsak a Régiók Pártjából nyitott az út az UMDSZ-be a jelölteknek, hanem fordítva is megjárható, ha éppen így kívánja a pártérdek. Például Ungváron az UMDSZ városi középszintű szervezetének elnöke, Ljah Erzsébet a Régiók Pártja listájának előkelő 4. helyezettjeként indul a városi tanácsi választásokon.

Talán nem véletlen a fentiek fényében, hogy az ungvári doktornővel minap mégis választási interjút közölt az UMDSZ szócsöve, a "zöld" Kárpáti Igaz Szó (KISZó). Igaz, a lap csak azt tudatja olvasóival, hogy a doktornő szívvel, lélekkel magyarnak vallja magát. Szemérmesen elhallgatja viszont, hogy az UMDSZ-aktivista a hatalompárt jelöltjeként indul a választásokon, nem magyar színekben.

A KISZó egyébként ugyancsak belejött az utóbbi időben a nem magyar párt színeiben induló jelöltek népszerűsítésébe. Legutóbb például Palkó László csapi vállalkozóval közöltek választási interjút. A lap, akárcsak Ljah doktornő esetében, ezúttal is "elfelejti" megemlíteni, hogy a felmagasztalandó személy, aki az elmúlt években más ukrán pártban is megfordult már, ezúttal sem magyar párt, hanem a Régiók Pártja csapi polgármesterjelöltjeként indul a választásokon.

zzz