A Kárpátaljai márkacsalád bemutatása: Héder András kézműves famegmunkáló

2022. január 23., 10:29 , 1092. szám

A kárpátaljai ember leleményessége legendás. Híresen kitartó, a jég hátán is megél. Szereti a szülőföldjét, amely táplálja, a hegyeket, amelyek hűsítik, a folyókat, amelyek szomját oltják. Szívesen vállalkozik, mert megszokta, hogy abból lesz valami, amit magától megold. De a kárpátaljai ember is csak közösségben lehet sikeres, hiszen tudja: „A magányos farkas elpusztul, a falka életben marad.” Hiába a világszínvonalú termék, hiába a rengeteg munka, önmagában senki nem tud hosszantartóan sikeres maradni.

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók arra vonatkozó igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak. Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülállóan új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, amelynek tulajdonosa a KMVSZ. A szövetség 2020-ban hirdette meg a Kárpátaljai embléma hivatalos használatát engedélyező pályázatát, melyre közel 40 vállalkozó pályázott. A nyertes pályázók és a szövetségek közös szándéka szerint alakult meg a Kárpátaljai márkacsalád, melyhez minden vállalkozó csatlakozhat, aki teljesíti az előírt feltételeket. A márkacsalád 2021 elején indult útjára. Brandépítési programját a fiatal vállalkozók szövetsége dolgozta ki. Ennek keretében létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve folyamatos betartásuk eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Sokan sokféle jelzővel illették már a bő két évtizeddel ezelőtt mögöttünk hagyott XX. századot. A legtöbben – joggal – azt állították, hogy eljött az élet minden területét látványosan elfoglaló „műanyag korszaka”, amely folytatja diadalútját a következő évszázadban is. Ám akadnak szép számmal olyanok, akik azt vallják, hogy a természetes alapanyagokból készült termékek minden időben megállják helyüket otthonainkban.

– Bizonyára nem csupán egyfajta nosztalgia ez. Vagy tévednék? – kérdezem Héder András Sárosorosziban élő kézműves famegmunkálót.

– Véleményem szerint életünkben jelenleg a praktikum és a haszonelvűség uralkodik. Ám szerencsére ez nem zárja ki a természetes anyagok, a belőlük készült termékek használatát – válaszol beszélgetőtársam. – A természetes anyagok közül a fa áll hozzám a legközelebb. Ezzel az anyaggal már tizenhárom éves koromban megismerkedtem, ugyanis ekkor láttam, hogy unokatestvérem miként esztergál különböző függönytartókat és karikákat, asztallábakat stb. Édesapám – látva el nem múló érdeklődésemet – tizenöt éves koromban egy házi készítésű faesztergával lepett meg, s ezután  elköteleztem magam e szakma iránt.

– Milyen termékeket készít általában?

– Mostanság leginkább a szaunákban elhelyezett, tölgyfából készült dézsákat, a szintén itt használt vödröket, különböző méretű kádakat, savanyítódézsákat, pálinka és minőségi borok érlelésére alkalmas, csonka kúp alakú tárolóedényeket, virágdézsákat, vágódeszkákat, hordócsapokat, fatálakat készítek.

– Mindez 33-35 féle terméket jelent?

– Jelenleg nagyjából ennyit. Azért fogalmazok így, mert az élet szüntelen változás – ahogy a régi bölcsek mondják. Mindez érvényesül a mi korunkban is. Eddig főleg háromféle fát – a tölgyet, a kőrist és az akácot – részesítettem előnyben. Az elsőből készülnek a különböző tárolóedények, kőrisből és tölgyből például – ragasztásos technikával – a vágódeszkák, akácból pedig a hordócsapok. Ám az utóbbi időben már képbe került a diófa is. Ez is egy nagyszerű, mondhatni, „előkelő” anyag, amelyből az előételek szervírozásához használt fatálakat faragom ki. A fából készült termékek – természetességük okán – nem csupán esztétikusak, hanem egyben tartósak és megbízhatók is. Úgy gondolom, az ember alapvető igénye, hogy ilyen tárgyakkal vegye körül magát. Jómagam emiatt is vállalok garanciát minden termékemre.

– Mit jelent önnek, hogy tagja lehet a Kárpátaljai márkacsaládnak?

– Elsősorban óriási megtiszteltetést jelent az, hogy széles körben elismerik a munkámat. Ez egyfajta minőségi bizonyítvány, valamint óriási felelősség is, hisz a Kárpátaljai márkacsalád logójával már nemcsak önmagamat, hanem a csapatot, ezenfelül a szülőföldemet is képviselem. Ennek igyekszem a továbbiakban is maximálisan megfelelni.

                Eszenyi Gábor