Idén is megszentelték Beregszász ivóvizét

2022. január 20., 15:06 , 1093. szám

A hagyományokhoz híven idén is január 19-én, az ortodox vízkereszt napján szentelték meg Beregszász városának ivóvízkészletét. A szentelést a görögkatolikus és a pravoszláv egyházak képviselői hajtották végre a Kishegyen.

A vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.

Galajda Józsefnek, a Kárpátvíz Kft. igazgatójának elmondása szerint a 12 éves hagyomány fenntartása azért is fontos, mert ebben az időszakban nem mindenki jut el a vízszentelési szertartásokra város templomaiba. „A szentelést nagyjából fél órával követően már 5 500 háztartás engedheti a csapból a megszentelt életelixírt” – mondta az igazgató.

„Ma Jézus Krisztus megkeresztelkedését ünnepeljük, vagyis a vízkeresztet. Isten fiát ekkor keresztelte meg Keresztelő János a Jordán vizében” – mondta Szabó Viktor beregszászi görögkatolikus parókus. Véleménye szerint ez a szentség azért fontos, mert a víz az életet szimbolizálja, s ebből az áldásból, vagyis a város megszentelt ivóvízéből a település lakossága is részesül.     

ZsT