Mauritiustól az Antarktiszig – így vakációzott az ukrán politikai elit

2022. január 28., 11:50 , 1093. szám

Végéhez közeledik január, de az ukrán képviselők csak most készülnek elfoglalni helyekeit a Legfelső Tanács üléstermének padsoraiban. Némelyikük a napokban tért haza a téli vakációról. Bármennyire fogadkoztak is a politikusok és a tisztviselők december végén, hogy itthon, családi körben töltik az ünnepeket, utólag megállapíthatjuk, hogy nem ez volt a jellemző. Arról, hogy merre költötte a pénzét az ukrán politikai elit ezen a télen, a vesti.ua készített összeállítást a közösségi médiában közzétett fotók, bejegyzések alapján.

Volodimir Zelenszkij elnök az új esztendő első napjaiban a Ivano-Frankivszk megyei Bukovelbe utazott, ahol az ötcsillagos Radisson Blu Resort Bukovelben szállt meg. Hogy, hogy nem, a szállodában egy emeleten lakott Ihor Kolomojszkij oligarchával. Facebook-bejegyzésében az államfő nem emlékezett meg „szomszédjáról”, Kolomojszkij pedig újságíróknak nyilatkozva egyenesen tagadta, hogy találkozott volna Zelenszkijjel. A szálloda elnöki lakosztálya 299 négyzetméter alapterületű: előszoba, tágas nappali kandallóval, három hálószoba, gardrób, főzőfülke, szauna, pezsgőfürdő, jacuzzi és egy tágas panorámás terasz fonott bútorokkal. Az elnöki lakosztály napi 100 000 hrivnyáért vehető igénybe. Az étkezésért külön kell fizetni. Például egy svédasztalos reggeli személyenként további 400 hr-ba kerül.

Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője szintén a Kárpátokban készült fotókat posztolt, de egy héttel később, mint az államfő. A fotók alapján valószínűsítik, hogy ugyanott szállhatott meg, ahol az elnök.

Arszen Avakov volt belügyminiszter Firenzében szilveszterezett a feleségével. A közzétett fotón egy egyszerű pólóban látható, kezében pezsgő, az asztalon gyümölcstorta. Úgy tűnik, hogy mióta lemondott, kifejezetten élvezi az életet.

Andrij Bohdan, az Elnöki Hivatal előző vezetője Mexikóba utazott az óévet búcsúztatni. A december 31-én posztolt fotón két testhezálló ruhát viselő lánnyal táncol. Sajtóértesülések szerint Bohdan Olekszandr Jarosz­lavszkij harkivi oligarcha és új barátnője, Karina Tiscsenko blogger társaságában élvezhette a mexikói napsütést. Egy egyhetes üdülés ára ötcsillagos szállodai elhelyezéssel, all inclusive ellátással Cancúnban vagy valamelyik másik atlanti-óceáni üdülőhelyen személyenként 3 000 dollárról indul (több mint 80 000 hr).

Vitalij Klicsko kijevi polgármester fivére, az ökölvívó Vlagyimir Klicsko Lappföldön töltötte a katolikus karácsonyt. A később posztolt fotókból ítélve a testvérek és a családjuk együtt élvezhették a nagy havat és a dermesztő hideget.

Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter január elején melegebb tájakra, az Indiai-óceánon található Mauritiusra utazott. Az útról felesége, Anna tett közzé fotókat az Instagrammon. Bejegyzéséből tudhatjuk, hogy jó volt az idő ott-tartózkodásuk alatt.

Marina Filatova, Borisz Filatov dnyiprói polgármester felesége igen titokzatos Instagram-bejegyzésekkel csigázta követői kíváncsiságát. „Repülni 20 ezer kilométert. Harmincöt órát tölteni öt különböző repülőgépen. Öt napon belül ötször esni át PCR-teszten... Hogy megpróbáljunk megmászni egy hegyet!” – írta. Később elárulta, hogy az antarktiszi Vinson-hegyet szándékozik megmászni az ukrán expedícióval. Maga Filatov nem látható a fotókon, így feltételezhetjük, hogy Marina a férje nélkül hódítja meg a csúcsot.

Petro Porosenko exelnök vaká­cióját majdnem tönkretette az ügyészség, amely éppen néhány nappal szilveszter előtt igyekezett hazaárulással meggyanúsítani őt. Az exelnök sietve hagyta el Ukrajnát. Később Varsóban látták sétálni a feleségével.

Mikola Tiscsenko parlamenti képviselő (Nép Szolgája), aki a kormánypárt Kárpátalja megyei szervezetének vezetője, feleségével az Egyesült Arab Emírségekben köszöntötte az újesztendőt Szerhij Rebrovval, a Dinamo Kijev korábbi játékosával és a Ferencváros közelmúltbéli vezetőedzőjével. Kiderült, hogy ők ketten komák. Mióta elhagyta a Ferencvárost, Rebrov az egyik helyi arab klubbot irányítja. Tiscsenko felesége, Alla szilveszter éjszakáján közzétett egy fotót az Address Beach Resort Hotelből, ahol egyetlen éjszaka 30 ezer hrivnyába kerül. „Semmi jót nem tudok mondani erről a szállodáról, csak az itteni barátok kedvéért jöttem, a legrosszabb dubaji szolgáltatás, legfeljebb 3 csillag” – írta a politikusfeleség.

Mihajlo Fedorov digitális átalakítási miniszter feleségével és lányával New Yorkba utaztak újévi vakációra. Manhattanben szálltak meg, még karácsonyfát is vettek. Az Instagramon közölt fotókból ítélve a tárcavezető a Reszkessetek, betörők! több folytatást megélt filmklasszikus nevezetes helyszíneit járta be, hógolyózott a New York-i Central Parkban és sakkozott a helybéliekkel a Bryant parkban.

Julija Timosenko, a Haza párt vezére élvezhette talán a legtovább a vakációt. Az Ukrajinszka Pravda úgy értesült, a politikus még december 27-én hagyta el az országot, s január 23-án tért vissza, így még éppen odaért a parlament egyeztető tanácsának hétfői ülésére. A portál úgy tudja, a képviselő lánya családjával együtt a közelmúltban Dubajba költözött.                    

(zzz)