Későbbi időpontban tartják meg a Pro Arte – Munkács civil szervezet jótékonysági aukcióját

2022. január 29., 08:36 , 1094. szám

A Pro Arte – Munkács civil szervezet a két évvel ezelőtti sikeres akciója után idén másodszor szervezett jótékonysági árverést. Az ukrajnai, főleg kárpátaljai képzőművészek által felajánlott alkotásokból január 14-én nyílt kiállítás a Királyfiszálláson található Kvitka Polonini Szanatórium főépületének előterében.

A 2020-ban a Teréz Anya Jótékonysági Alapítvánnyal, a Munkácsi Polgármesteri Hivatallal és a Munkácsi Drámai Színházzal együttműködve szervezett első aukció alkalmával csaknem 40 alkotást árvereztek, melyek között voltak festmények, szobrok és porcelánmunkák is. Az árverésen eladott művekből mintegy 68 ezer hrivnya folyt be, melyet a szervezők a munkácsi megyei gyermekkórház onkológiai osztályának adományoztak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szervezők idén a leu­kémiával küzdő 6 éves ungvári születésű Kira Zajceván szeretnének segíteni. Az akció keretében idén a Pro Arte – Munkács civil szervezethez csatlakozott a Szolyva-Progres civil szervezet (громадська організація "Сольва-Прогрес"), a Kvitka Polonini Szanatórium és a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület.

Az elképzelések szerint az aukcióra január 28-án került volna sor, azonban – mint ahogyan napjainkban sokszor tapasztalható – a koronavírus-járvány áthúzta a számításokat. A megbetegedések növekvő száma miatt a szervezők egy későbbi időpontban, február 15-én tartják meg a jótékonysági árverést.

Matl Árpád, a Pro Arte – Munkács civil szervezet alelnöke újságírónknak elmondta, hogy néhány kép gazdára talált, ugyanakkor a fennmaradt 22 alkotásért a későbbi időpontban meghirdetett aukció alkalmával lehet licitálni. Emlékeztetett, hogy a felajánlott művek között megtalálhatók Matl Péter, Vaszil Roman, Kopriva Attila, Dikun György, Angyalosi Sándor, Volodimir Pavlisin, Szergej Biba, Marina Csopej, Mikola Dufinec, Fényes András, Homoki Gábor, Kalitics Erika, Kovács Pavlo, Vira Sitik, Borisz Kuzma, Vaszil Szvaljavcsik, Petro Szvaljavcsik, Vaszil Tatarszki, Olekszandr Males, Jurij Selevickij és Volodimir Lucenko munkái. Matl Árpád tájékoztatott továbbá arról is, hogy a következő árverésen lehetőséget biztosítanak online licitálásra is. A művek megtekinthetők a Facebookon a Pro Arte – Munkács civil szervezet oldalán (www.facebook.com/ProArteMunkacs).

lexi