Készüljünk a szőlőültetéshez!

2010. október 22., 10:00 , 510. szám

Véget ért a szüret, a gazdák és a hobbikertészek a szőlőültetés felelősségteljes, mindig új reményeket keltő rítusához készülnek. A legfontosabb tudnivalókat Jakab Sándor beregszászi szőlész és borász foglalja össze.

- Mit jelent az ön számára a szőlőültetés?

- A szőlő igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha egyszer felmérést készítenénk kultúrnövényeink népszerűségéről, a szőlő bizonyosan az első helyek valamelyikén végezne. A szőlőt nemcsak azért kedvelik a vidékünkön, mert az emberek szeretik a jó bort, ezt a nemes italt, hanem azért is, mert egyike a legháziasítottabb kultúrnövényeinknek - nem terem, és nem is él meg a gazdája rendszeres gondoskodása nélkül -, nagyon meghálálja a hozzáértő és szerető törődést. A szőlőtőkének, akárcsak a gyermeknek, folyamatos ápolásra, nevelésre van szüksége. A szőlősgazda élete sem teljes, ha legalább hetente nem látja szőlőültetvényét, nem élvezi borospincéje sajátos légkörét.

- Hogyan készítsük elő a telepítést?

- Az első lépés a terep kiválasztása legyen. A szőlő nem különösebben igényes növény, viszont szereti a napfényt. Napfényes területet válasszunk tehát, s ne egy árnyékos, vizenyős, fagyzugos helyet. Ne feledjük, hogy szőlőt jellemzően legalább 25-50 évre ültetünk, alaposan fontoljuk hát meg a telepítést.

A terep kiválasztását a tereprendezésnek és talajjavításnak kell követnie. Miután előkészítettük a terepet, azaz megtisztítottuk a régi növényektől, gyökerektől, végezzünk mélyszántást, talajforgatást legalább 60-80 centiméter mélységben alaptrágyázással egybekötve. Humuszban gazdag területen valamivel kevesebb, gyengébb talajon 6-8 mázsa szerves trágya szükséges 100 négyzetméterenként. Ez akár 10-15 évre is megfelelő tápanyag-utánpótlást biztosít az ültetvényünknek. De jobb, ha trágyázás előtt talajvizsgálatot végeztetünk egy erre szakosodott laboratóriummal, amilyen régiónkban például a nagybaktai kutatóintézetben is működik, s ahol még ajánlatot is kapunk arra vonatkozólag, hogy milyen összetevőkből van szüksége utánpótlásra az adott talajnak. A mélyforgatás után - a talajvizsgálat eredményétől függően - szükség szerint meszet is kijuttathatunk. A talajforgatást célszerű a telepítés időpontja előtt 3-5 hónappal elvégezni, hogy a föld kellőképpen megülepedjen. Vethetünk ezalatt a területre zöldtrágyául szolgáló növényeket is, melyeket később beszántva a talajba javíthatjuk annak szerkezetét, összetételét. Fontos még a talaj fertőtlenítése, mindenekelőtt akkor, ha sok a cserebogárparaj. A szaküzletekben számos hatásos készítményt szerezhetünk be erre a célra.

A szükséges előkészítés után válasszuk ki a megfelelő ültetőanyagot. A szaporítóanyag gyökérhajtásait vágjuk vissza 3-4 centiméterre. Ha tavasszal ültetünk, 12-24 órára áztassuk be az oltványokat, ha ősszel telepítünk, akkor rövidebb áztatás is elégséges. Ezt követően végezzünk "beagyagolást", azaz mártsuk híg agyagoldatba a gyökeres ültetőanyagot.

Kiskertekben az ültetés leggyakrabban ültetőfúróval vagy gödrös telepítéssel történik. A módszer előnye, hogy ültetés előtt még egyszer átforgatjuk a talajt, a gödör aljára szerves trágyát, komposztot, biohumuszt helyezhetünk el, s ha pajort találunk, fertőtlenítőszert is használhatunk.

Ültetés előtt jelöljük ki a sor- és a tőtávolságot. A tőtávolság 90-100 cm legyen, de ezen belül a telepítendő fajta igényeit is tanácsos figyelembe venni. A sortávolság az alkalmazott művelési módtól, a támrendszertől függ, de lehetőleg ne legyen kevesebb a támrendszer magasságánál, különben egymást árnyékolják majd később a növényeink.

- Milyen fajtákat válasszunk telepítésre?

- Ha csemegeszőlőt szeretnénk ültetni a család részére, 3-5 tőt ültessünk egy-egy fajtából. A fajtákat lehetőség szerint úgy válogassuk össze, hogy folyamatos érési sort kapjunk nyárközéptől egészen késő őszig, azaz mindig legyen friss, érett szőlő a család asztalán ebben az időszakban. Ami a borszőlőt illeti, vidékünkön elsősorban a hagyományos fehér fajták honosak, de érdemes megpróbálkozni új fajtákkal is. Véleményem szerint nem érdemes túl sokféle borszőlőt ültetni egy kertbe, elegendő 2-3 jól megválasztott fajtára összpontosítani, különben gondot okozhat a sok kis tétel megfelelő feldolgozása. Viszonyítási alapként elmondható, hogy 100 liter bor elkészítéséhez körülbelül 40-50 szőlőtőkét javasolt elültetni. Sok függ persze az adott szőlő termőképességétől is, attól, hogyan műveljük, s mennyire jó a tőkék tápanyag-utánpótlása. A lényeg, hogy lehetőség szerint rezisztens fajtákat válasszunk, amelyek kevesebb növényvédelmi munkát igényelnek az utóbbi évek szélsőségessé vált időjárása miatt elharapózó gombabetegségek miatt.

- Hogyan ültessünk?

- Figyeljünk oda, hogy az ültetéshez ásott gödör mélyéről kikerült föld az ültetéskor felülre kerüljön úgy, hogy közben még egy kis érett trágyát, humuszt is adagoljunk a gyökér közelébe. Ha csupán néhány tőkét ültetünk, s előtte nem végeztünk mély talajforgatást és trágyázást, kissé mélyebbre ássuk a gödröt, hogy a talaj lazuljon. A gödör aljára kerül az istállótrágya, amit azután betakarunk egy vékony réteg földdel, majd még egy kevés érett istállótrágyát vagy komposztot helyezünk el a gödörben úgy, hogy ne érje, ne égesse közvetlenül a fiatal szőlő gyökérzetét. Miután félig beültettük a növényt, s tömörítettük körülötte a földet, feltétlenül öntözzük be a szőlő gyökerét, a gödröt 10-15 liter vízzel. Amikor teljesen beültettük az oltványt, porhanyós földdel kupacoljuk be a szőlőnek a felső hajtását, amelyet az ültetés előtt két világos rügyre vágtunk vissza.

pszv