Csendes koszorúzás Ungváron

2022. március 15., 14:29 , 1099. szám

Március 15-én a világ magyarsága az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra, illetve annak hőseire emlékezik. Kedden az Ukrajnában zajló háború miatt Ungváron, a Petőfi-szobornál csak szűk körű, csendes koszorúzásra kerülhetett sor.

Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Vida László, első beosztott konzul, Kórós Attila konzul, Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Kulin Judit, a KMKSZ Ungvári Városi Alapszervezetének elnöke, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola igazgatója, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár igazgatója, Spenik Sándor, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dupka György, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke és más magyarságszervezetek képviselői helyezték el a koszorúikat és virágcsokraikat csendben tisztelegve a 174 évvel ezelőtti márciusi események és az akkori hősök előtt.

A megyeszékhelyen 1989 óta minden év március 15-én megünneplik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetét. Sajnálatos, hogy idén már negyedik alkalommal csak rendhagyó módon tudott a helyi magyarság a hősökre emlékezni. 2019-ben Porosenko regnáló államfő épp a magyarok emlékünnepségének idején tartott kampánytalálkozót a Petőfi téren. Az elmúlt két esztendőben pedig a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett karanténintézkedések miatt csak kis létszámú, csendes koszorúzásra és főhajtásra kerülhetett sor.

Reméljük, jövőre nyugodt, békés körülmények közepette, a korábbi hagyományokhoz méltóan tudunk majd emlékezni a forradalom és szabadságharc hőseire. Tisztelet a bátraknak!     

rv