A sertések ödémabetegsége

2010. szeptember 18., 10:00 , 505. szám

Az egyik szomszédom valamennyi malaca elpusztult ödémabetegségben. Miként kerülhetném el, hogy ez a kór elpusztítsa a malacállományomat? - fordult szerkesztőségünkhöz egy beregsomi olvasónk. Kérdésére és a kapcsolódó kérdésekre Varga Béla, a Beregszászi Állategészségügyi Központ állatorvosa válaszol.

- Az ödéma leggyakrabban a kismalacoknál fordul elő, az elválasztást követő két héten belül, de van rá példa, hogy süldőknél is jelentkezik - magyarázza beszélgetőtársam. - Okozhatja az egyik táplálékról a másikra való hirtelen átállás, a stressz, illetve a Coli-törzshöz tartozó baktériumoknak a gyomorban való megtelepedése. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis toxinokat (mérgeket) ürítenek az állati szervezetbe, miáltal csökken a vércukorképződés, ami hipoglikemiához vezet és súlyos anyagcserezavart okoz. A szervezet nem tudja lebontani a cukrot, ami rossz hatással van a hasnyálmirigy hormontermelésére, illetve a veseműködésre, s végső soron ödémaképződéshez vezet, vizenyős gócok jelennek meg a hasnyálmirigy alatt, valamint a test egyéb részein.

- Melyek a kór tünetei?

- Először is bepirosodik és megduzzad a szemhéj, a beteg állat elhúzódik a többitől, étvágytalan, sok esetben összeszűkül a szemrés, könnyezni kezd a szem, s ha megtapogatjuk az orrnyerget, illetve a torok tájékát, vizenyős duzzanatokat tapinthatunk ki. Később lelassul a malac vagy a süldő mozgása, esetleg rogyadoznak a lábai, legyengül, majd petyhüdt bénulás következik be, s a bénult állatok hason csúszva próbálnak helyet változtatni. A légzés ilyenkor már szapora és szájon át történik, a vizenyős ödéma rátelepedik a tüdőre és megfojtja a beteget. A betegség gyors lefolyású, 6-12 óra alatt elhulláshoz vezet, s amennyiben baktériumok okozzák, két-három nap, maximum egy hét leforgása alatt megfertőződik és elpusztul az egész állomány.

- Miként kezelik a betegséget?

- Ha észrevesszük a szemhéj kipirosodását és megduzzadását, azonnal forduljunk állatorvoshoz, aki a Coli-baktériumokat elpusztító, s emellett vízhajtó tulajdonsággal is rendelkező gyógyszereket juttat a szervezetbe injekció formájában naponta kétszer (reggel, illetve este), három-öt napon át. Emellett pedig vízhajtó injekciókat is ad a beteg állatnak.

- Hogyan előzhetjük meg az ödémák kialakulását?

- Ügyeljünk rá, hogy elválasztás után egyfajta takarmányt adjunk a malacoknak, ne változtassunk a takarmány összetételén, s ne próbáljuk rögtön növelni a fejadagokat, minél gyakrabban s minél kisebb adagokban adjuk az eleséget az állatoknak. Mind a malacok, mind a süldők esetében kerüljük el a túletetést, s ne adjunk nekik romlott vagy penészes takarmányt. Rendkívül fontos a folyadékszükséglet kielégítése, valamint az állatok szabad mozgásának a lehetővé tétele, ne legyenek szűk helyen, összezsúfolva. Feltétlenül szólnunk kell róla, hogy már jó, gyógyszeres takarmánykeverékek is a rendelkezésünkre állnak, melyek antibiotikumokat tartalmaznak, s megfékezik a Coli-baktériumokat, nem hagyják azokat elszaporodni. Az elválasztást követően 10-15 napig e takarmánykeverékek valamelyikével etessük a malacokat, s ezzel nagymértékben kiküszöbölhetjük az ödémabetegség kialakulását.

Lajos Mihály