Fekete cseresznye- és meggylevéltetű

A meggy és a cseresznye biológiai növényvédelme IV.

2022. április 23., 12:07 , 1104. szám

A cseresznye és a meggy esetében alapvetően két levéltetűfaj kártételére kell számítanunk a szezon folyamán. Több levéltetűfaj is megtámadhatja gyümölcsfáinkat, de ha e két kártevő ellen megfelelően védekezünk, akkor minden levéltetű ellen hatékonyan fellépünk, akár áttelelő alakban, akár kifejlett állapotban jelenik meg a kertünkben vagy ültetvényünkben.

A fekete cseresznye- és meggylevéltetű kártételének ismertetése, az ellene való védekezés

A hajtások végein, a fiatal levelek fonákján szívogatnak a fekete színű levéltetvek. A levelek befelé sodródnak, gyakran mézharmatosak, és korompenésszel fedettek. A kártevő legtöbbször a betakarítás időszakában szaporodik el. Általában a gyümölcsökre is kerül mézharmat, melyen megtelepednek a penészgombák, ami nagy termésveszteséget okozhat a betakarítás előtt. A levéltetű a vesszőkre és a rügyek tövére helyezett tojásokban telel át. Évente több nemzedéke lehet.

Az első egyedek (ún. nimfák) akár március végén – április elején is kikelhetnek, de ezek még nem károsítanak. Az első nemzedék júniustól kezd átvándorolni a környező gyomokra (galaj- és veronikafajok), ahol kifejlődnek. Rövidesen a meggy és a cseresznye lombozatára vándorolnak, és ekkor már veszélyesek. Mivel a faj legelső nyári nemzedéke a gyomokon fejlődik ki, ezért nagyon fontos a gyomosodás megelőzése, elsősorban kaszálás vagy talajmarózás, tárcsázás rendszeres alkalmazásával.

A védekezés első lépése a nitrogéntrágyázás mérsékelt alkalmazása. Kerüljük az ok nélküli tápanyagfeltöltést, illetve lombtrágyázást. Ezenkívül az olajos lemosó permetezés is nagyban hátráltathatja a kár­­tevők korai elszaporodását. A lemosó permetezést rügypattanás állapotában végezzük el. Erős fertőzés esetén év végén, ősszel is ajánlott olajos lemosó permetezést alkalmazni.

A helyes metszés és a koronafenntartás is nagyban hozzájárul a védekezéshez. Igyekezzünk szellős koronát kialakítani, akár zöldmetszést is alkalmazhatunk a szezon közepén. Továbbá a fertőzött hajtásrészek lemetszése is nagyban segítheti a termelőt a védekezésben.

Ha fészkes virágúakat vetünk takarónövényként a gyümölcsösünkben, az elősegíti a parazita fajok (katicabogarak, zengőlegyek stb.) elszaporodását, ezzel segítve a védekezést.

Termő ültetvényekben 0,3-0,4%-os narancsolajjal védekezhetünk a virágzás után, az első lomblevelek megjelenésekor. Nem termő ültetvények esetén a levelek megjelenésekor érdemes permetezni egy alkalommal, majd 1-2 héttel később javasolt megismételni a kezelést ugyanilyen koncentrációjú permetlével. A védekezést egészen a lombhullásig folytatni kell, amennyiben észleljük a kártevőt.

Káliszappannal (0,1-0,3%) is eredményesen védekezhetünk. A kezelést röviddel a virágzás előtt kell elvégezni. Figyeljünk a jó permetlé-lefedettségre, amihez körülbelül 1500-2000 l permetlé/ha kijuttatása javasolt. Amennyiben szükséges, ismételjük meg a permetezést 1-2 hetente.

Tartsuk szem előtt, hogy az azadirachtin egyes levéltetűfajok fiatal nimfái ellen hatékony, felszívódó tulajdonságának köszönhetően a besodródott leveleken is elpusztítja a kártevőt. Csonthéjasoknál nem engedélyezett! (Folytatjuk.)

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány
falugazdásza