Menedék névvel nyílt művészeti galéria Ungváron

2022. április 28., 18:31 , 1106. szám

Nemrég nyitotta meg kapuit a Menedék nevet viselő művészeti galéria Ungváron. A háború elől menekülő kijevi festőművész, Makszim Zabrodszkij hiányolta a művészi önkifejezés helyéül szolgáló közösségi tereket, ezért úgy döntött, hogy maga alakít ki egyet. Elmondása szerint az elnevezés még jóval a háború előtt fogalmazódott meg benne.

„Már közel egy éve gyűjtöm ezeket a munkákat. Korábban már terveim között szerepelt egy Menedék nevű kiállítóhely megnyitása. Ez a gondolat januárban kezdett körvonalazódni, viszont a háború mindent keresztülhúzott. Itt, Ungváron, amikor már egy kicsit megbarátkoztam a környezettel, ismét felmerült az ötlet, és az is, hogy miért ne folytatnám?” – beszélt elgondolásáról a festőművész.

A tárlaton bemutatott munkák 70%-a Makszim Zabrodszkij saját gyűjteménye, mely elsősorban ukrán, grúz és amerikai művészek munkáiból áll.

„Ez egy New York-i művész konceptuális alkotása, aki több évig élt Kijevben, most pedig Lvivben végez önkéntes szolgálatot. Rendkívüli mű” – magyarázta Zabrodszkij egy kitűnő képsorozatra mutatva, majd folytatta: „Nagy szerencsének tartom, hogy sikerült beszereznem ezt a koncepciót. Nem szeretnék tévedni, ezért azt mondom, hogy meglátásom szerint ez egyfajta dokumentálása annak, hogy mit élt át a szerző az első légiriadót követő időszakban. Kronológiai sorrendben szerepelnek itt az utazásai, találkozásai és a visszatérése Ukrajnába.”

A művészeti galéria létrehozásában Julija Jehorova-Rohova ungvári festőművész is segített, akinek két alkotása is helyet kapott a kiállítóteremben. „Az egyik kép a táncos sorozatból való és egy táncpillanatot mutat be a nézőnek. Ez a koncepció vezetett engem a nyílvesszős festési technikához. A másik munkám pedig már ezzel a stílussal készült, a Csepp a tengerben” – magyarázta Jehorova-Rohova.

Makszim Zabrodszkij elmondta, hogy a művészeti galéria ideiglenes projekt, ugyanis azt tervezi, hogy hazatér Kijevbe. A célja ezzel az volt, hogy egyesítse a hasonlóképpen gondolkodó művészeket és ihletet adjon nekik. Ezután kész másokra bízni a galéria vezetését, melyre már akadt is jelentkező.

TV21 Ungvár/lexi