Célba ért a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat segélyszállítmánya a kijevi térségbe

2022. május 20., 09:48 , 1109. szám

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat a háború kitörése óta aktívan kiveszi részét a válság kezeléséből. A napokban ért célba az a 14 raklapnyi segélyszállítmány, melyet Kijev megye egyik állatmenhelye vezetői kérésének eleget téve indítottak útnak.

A külföldi felajánlásoknak köszönhetően a segélyszervezet eddig több mint 250 tonna humanitárius adományt fogadott, amelynek több mint felét már el is szállították azokhoz a szervezetekhez, valamint önkormányzatokhoz, amelyek belső menekülteket látnak el. Emellett igyekeznek olyan kéréseket is teljesíteni, amelyek a háború sújtotta területekről érkeznek. Ilyen segítségkérés érkezett hozzájuk május elején egy Kijev megyei állatmenhelyről, ahol a hátrahagyott házi kedvenceket gyűjtik be.

A háború nemcsak az emberek, hanem a házi kedvencek életét is befolyásolja. Ott, ahol nemrég még harcok folytak, számos kutya és macska maradt felügyelet és ellátás nélkül. Az állatok éheztek, ezért az őket felkaroló menhelyeknek elsősorban tápra van szüksége, s ezek már meg is érkeztek oda.

Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat vezetője elmondta, hogy egy Németországból a vidékünkre érkezett adomány kutya- és macskaeledelt tartalmazott, ennek köszönhetően sikeresen elindítottak egy szállítmányt az ukrán fővárosba és környékére, ahonnan korábban a megkeresés beérkezett hozzájuk: „Így jött az ötlet, hogy számukra próbáljunk segíteni, hiszen az ottmaradt állatok éheznek” – közölte Makuk János.

Eleonora Lukash, az Állatvédők civil szervezetének munkatársa köszönetet mondott a segítségnyújtásért: „Az országban jelenleg nemcsak a lakosság, kicsik és nagyok egyaránt, hanem az állatok is szenvednek. Sokan hagyták el az országot, és nem volt lehetőségük magukkal vinni kedvenceiket. Ezért egész egyszerűen szabadon engedték őket. A Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően most már tudunk gondoskodni róluk. Hálásak vagyunk, hogy ebben a nehéz időszakban sem feledkeztek meg rólunk.”

A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével eljuttatott szállítmány az állateledelek mellett higiéniai termékeket is tartalmazott.

            TV21 Ungvár/lexi