Nagymértékű támogatást kaptak magyarországi kollégáiktól az ungvári kardiológusok

2022. május 20., 19:14 , 1109. szám

A Magyar Kardiológusok Társasága jelentős mértékű orvosi felszereléseket adományozott az Ungvári Nemzeti Egyetem Orvosi Kara számára Boldizsár Sándor professzor és Riskó Sándor docens közbenjárásának köszönhetően. A 2 defibrillátor, 7 elektrokardiográf, 35 koronária stent, gyógyszerek és fertőtlenítő szerek hozzájárulnak a diagnosztikai, kezelési, valamint az oktatási folyamatok hatékonyságához az Ungvári Városi Kórház Kardiológiai Osztályán és a Kárpátaljai Megyei Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán.

Riskó Sándor, az Ungvári Városi Kórház Kardiológiai Osztályának kurátora elmondta, több évre visszanyúló eredményes kapcsolatot ápolnak a Magyar Kardiológiai Társasággal, amely meglehetősen gyorsan reagált a jelenlegi nehéz helyzetre: „És nemcsak morális támogatással, hanem egy több millió forintos segélyt küldtek konkrétan az Ungvári Városi Kórház Kardiológiai Osztályának. Kaptunk egy korszerű defibrillátort és több elektrokardiográf eszközt. Természetesen ez nagymértékben segíti a diagnosztikát és a betegek kezelését, valamint a diákok tanítását is” – emelte ki.

A segélyként kapott egészségügyi felszerelés rendkívül hasznos, hiszen lehetővé teszi a szív és érrendszer állapotának gyors felmérését, illetve fontos szerepet tölt be az életveszélyes állapotban lévő páciensek ellátásában. Azonban nem ez volt az első alkalom, amikor a Magyar Kardiológusok Társasága segített a kárpátaljai kollégáknak.

„A Magyar Kardiológusok Társasága jótékonysági alapítványunknak ötmillió forintot utalt át. Ennek a segítségnek köszönhetően meg tudjuk venni az összes szükséges eszközt, beleértve a kardiomonitorokat is. Hálásan köszönjük” – számolt be Szűcs Paula, az Ungvári Városi Kórház Kardiológiai Osztályának főnővére.

Fedeles Zsuzsanna, az Ungvári Városi Kórház Kardiológiai Osztályának ultrahangos szakorvosa pedig elmondta, a Társaság ebben az évben eltekintett évi tagsági díj befizetésétől. „Ez lehetőséget nyújtott nekünk, hogy ezt az összeget, ami ötezer hrivnyát jelent, átutaljuk az ukrán fegyveres erők számára” – emelte ki a szakorvos.  

TV21 Ungvár/CsA