Az ENSZ nem zárja ki a nukleáris konfliktust Ukrajnában

2022. május 26., 13:15

Az ENSZ nem zárja ki az ukrajnai fegyveres konfliktus további eszkalációjának lehetőségét. Annak eshetőségét is figyelembe veszik, hogy Oroszország nukleáris fegyvert alkalmaz – derül ki az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) jelentéséből, amelyet a korrespondent.net idéz.

„A nukleáris konfliktus egykor elképzelhetetlen kilátása most ismét belül van a lehetőségek határán” – áll a közleményben.

Emellett az ENSZ felhívja a figyelmet Oroszország Ukrajna elleni általános inváziójának következményeire: lerombolt otthonok, iskolák és kórházak, a legszükségesebb tárgyak hiánya és 12 millió lakóhelyét elhagyni kényszerült ember. Az ellátási láncok megszakadása miatt világszerte meredeken emelkednek az élelmiszerek, az üzemanyagok és a műtrágyák árai.

„Mindez a legszegényebbeket sújtja a leginkább, fokozza a szenvedést, megalapozza a további politikai instabilitást és nyugtalanságot világszerte, ami közvetlen hatással van a civil lakosság védelmére – tette hozzá az ENSZ.

Korábban jelentették, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala 3 974 halálos áldozatot és 4 654 sebesülést regisztrált az ukrán polgári lakosság körében az általános orosz invázió kezdete óta.

(korrespondent.net/Kárpátalja)