A közügyekkel törődni kell

Falunap Bátyúban

2010. augusztus 27., 10:00 , 502. szám
Kovács Miklós köszöntője

A beregszászi járási nagyközség, Bátyú augusztus 22-én immár kilencedik alkalommal szervezett falunapot, melynek programjai a település sportpályáján zajlottak.

A bátyúiakat és a meghívott vendégeket – köztük Kovács Miklóst, a KMKSZ elnökét, megyei tanácsi képviselőt – elsőként Szovhirja Katalin, a bátyúi művelődési ház vezetője, a falunap egyik szervezője köszöntötte, majd átadta a szót Beregszászi Ferenc polgármesternek, aki hangsúlyozta: "A falunap segít összekovácsolni a nagyközség lakosait, aláhúzza az összefogás és az együvé tartozás fontosságát, s bizonyítékul szolgál arra, hogy közös összefogással és tenni akarással sok mindent meg lehet tenni, el lehet érni." Majd megköszönte mindazok munkáját, felajánlását, akik nélkül a falunap nem jöhetett volna létre.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, megyei tanácsi képviselő felszólalásában elmondta: "A falunap arról szól, hogy meg kell tartani a közösséget, ehhez azonban foglalkozni kell a közügyekkel. Egy közösség úgy, hogy a közügyekkel ne törődne, nem maradhatna fent. (...) Egy közügyet, egy fontos feladatot most meg kell említenem: október 31-én választások lesznek, mégpedig helyhatósági választások, ahol eldől az, hogy itt, Bátyúban milyen lesz a vezetés a következő ciklusban, s döntés születik majd a járásról és Kárpátalja megyéről is. Nekünk, magyaroknak fontos, hogy milyen lehetőségeink lesznek a továbbiakban, s ez a járásban és a megyében kialakult erőviszonyoktól függ majd. Arra kérem tehát önöket, hogy ezt a közügyet vegyék komolyan. (...) Kérem önöket, magyarokat arra, hogy a listán a magyar pártokra szavazzanak, illetve azon pártok jelöltjeire az egyéni körzetekben is. Mi, magyarok, tartsunk össze, és hogy fennmaradjon a közösségünk, október 31-én ezt a feladatot, ezt a kötelezettséget vegyük komolyan."

Mező Miklós református lelkipásztor az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 10. részéből hirdetett igét, majd kezdetét vette a kulturális program, melyben a település művelődési házának és oktatási intézményeinek műkedvelői által előadott és különböző műfajokat felvonultató produkcióknak tapsolhatott az érdeklődők hada. Nagy sikert aratott a település Együtt nyugdíjasklubjának fellépése is.

Akit a foci vonzott, az is megtalálhatta itt a számítását, ugyanis a háttérben kispályás focitornák zajlottak gyermek, felnőtt, valamint "öregfiúk" kategóriában. Gyerek kategóriában a bakosiak nyertek. A győztes csapat minden tagja érmet kapott. Felnőtt kategóriában tíz csapat mérte össze ügyességét a tízperces játékidők során. A selejtezőket követően a két legjobb csapat – a bátyúi "Nagycsapat" és a badói "Szokol" – mérkőzött meg, ahol a mérkőzés döntetlennel ért véget, így tizenegyesrúgásokra került sor, melyben a bátyúiak bizonyultak jobbnak, így övék lett a kupa. A többi csapat emléklapot kapott. Késő délután a helyi "öregfiúkból" álló válogatott a munkácsi veteránokat fogadta, ahol a helyiek 3-2-re ugyan kikaptak, de mivel barátságos mérkőzés volt, ezt senki nem vette zokon.

A legkisebb gyerekeket körhinta és légvár szórakoztatta. Volt vattacukor, saslik, és a nagy melegben ugyancsak fogyott a fagylalt és a hideg sör. Estefelé sor került a tombolasorsolásra, melynek fődíja egy mobiltelefon volt. A falunap végén diszkózenére rophatott táncot az ünneplő sokaság.

F.Zs.