Nyáron is folytatódnak a magyar és az ukrán mint idegen nyelv tanfolyamok

2022. június 17., 18:19 , 1113. szám

Folytatódnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának magyar és ukrán mint idegen nyelv tanfolyamai. Az év elején közzétett kiírásra ezúttal is több ezren jelentkeztek, a háború kitörését követően azonban átmenetileg szüneteltetni kellett a nyelvoktatást. Az elmúlt napokban a központ munkatársai állapotfelmérést végeztek, melynek részleteiről dr. Váradi Natália igazgató adott tájékoztatást.

„A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nyolcadik alkalommal hirdette meg a magyar mint idegen nyelv tanfolyamát Kárpátalján. Február 29-én 2 173 fővel kezdtük meg a tanulást 46 különböző településen 75 oktatóval összesen 154 csoportban. A jelentkezők között csaknem ezer gyermek van, és közel ezer olyan tanuló, aki már az előző képzések során is jelen volt” – összegezte a szám­adatokat Váradi Natália, hozzátéve, hogy az elmúlt hetekben végezték el a képzések ellenőrzését és értékelését. „Boldogan kijelenthetem, hogy a képzések folyatódnak a legtöbb csoportban. Az igaz, hogy a háború első hónapjában azok szüneteltek, majd főleg online formában valósultak meg, ám most már jelenléti formában zajlanak, de mind a fotódokumentáció, mind a jelenléti ív azt bizonyítja, hogy az órák rendben zajlanak, és ami még nagyobb bizonyíték, hogy a dolgozatok nagyon jól sikerültek, és nagyon jó eredményeket mutatnak. Sajnos azonban össze kellett vonnunk a csoportokat, hiszen nagyon sokan külföldön tartózkodnak – legalábbis ideiglenesen külföldön vannak, de tervezik a visszatérésüket –, összesen tizenöt csoportot kellett emiatt összevonnunk” – közölte az igazgató asszony.

A Beregszászba érkező menekültek kérésére időközben – a magyar mint idegen nyelv tanfolyam keretében – új csoportokat is indítottak. Az ezekben a csoportokban tanulók számára az első 30 órás intenzív képzési szakasz a napokban ér véget.

„Az ukrajnai menekültek azzal a kéréssel fordultak hozzánk április folyamán, hogy ők is szeretnének magyar nyelven tanulni, így 134 fő számára 8 csoportot indítottunk, melyekben jelenleg három kolléga foglalkozik velük. Ők intenzív képzésben vesznek részt, tehát nekik naponta vannak óráik” – magyarázta Váradi Natália.

Az említett nyolc csoport foglalkozásain elsősorban Kijev, Harkiv, Bucsa, Kramatorszk, Nyikopol, Bila Cerkva, valamint Dnyipro városokból és azok környékéről érkezett menekültek vesznek részt, akik többsége a főiskola kollégiumában lelt ideiglenes menedékre. Az oktatási program túlnyomórészt a beszédtechnika fejlesztésén alapul, ugyanakkor a fő cél elsősorban az, hogy a harmincórás képzés végére minden diák el tudja mondani magyar nyelven a nevét, hol és mikor született, hol lakik, mi a foglalkozása, valamint akár a telefonszámát és az e-mail-címét is meg tudja adni.

A magyar mint idegen nyelv tanfolyammal párhuzamosan tovább folytatódik az ukrán mint idegen nyelv tanfolyam is. „A negyedik alkalommal meghirdetett ukrán tanfolyamra 791 fő jelentkezett január és február folyamán. Számukra is elindítottuk 61 csoportban 28 településen 43 oktatóval a tanfolyamokat. Itt zömében gyerekek tanulnak, és közel 200-an vannak, akik már az előző turnusokban is részt vettek. Örömmel konstatáljuk, hogy az ukrán nyelvtanfolyamokon minden csoportban zajlanak az órák, és lemorzsolódásról szinte nem is beszélhetünk” – mutatott rá Váradi Natália, aki köszönetet mondott a tanfolyamok megvalósulásáért Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

A tervek szerint a nyelvórák nyáron is folytatódnak, a soron következő ellenőrzés augusztusban várható.

TV21 Ungvár/CsA