Anton Henkin harkivi zongoraművész hálakoncertje a Rákóczi-főiskolán

2022. június 21., 15:23 , 1113. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a háború kitörése óta folyamatosan fogadta és segítette a menekülni kényszerülő ukrán egyetemek oktatóit és hozzátartozóit. A Dnyipropetrovszki Zeneakadémia docense, Anton Henkin zongoraművész hálája jeléül koncertet adott a főiskolán.

A június 16-án megtartott eseményen a művész egyórás zongorakoncerttel köszönte meg a főiskola vezetőségének a szívélyes fogadtatást és segítségnyújtást.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke elmondta: „Mi csak megnyitottuk a kapuinkat a különböző egyetemek tanárai előtt, így jöttek hozzánk Antonék is Harkivból. Anton nagyon megörült, amikor az átriumban meglátta a zongorát, és engedélyt kért, hogy próbálhasson. Mi pedig örültünk mindannak, amit a próbák által zeneileg nyújtani tudott számunkra, hiszen csodálatos volt hallgatni. Már akkor láttuk, hogy igazán tehetséges művész érkezett hozzánk. Szeretném megköszönni a magyar kormánynak mindazt a segítséget, amelyet az elmúlt időszakban is nyújtott, hiszen enélkül nehezen tudtuk volna megoldani az ide menekülő emberek ellátását” – fogalmazott az elnök.

„Hatalmas köszönet Váradi Natáliának, Molnár Andreának és a főiskola vezetőségének, akik miatt érdemes, és lehetőség nyílik élni. Amikor ennyire embertelen, borzalmas szituációban ilyen segítőkész emberekkel találkozol, az reményt ad. Itt sikerült megnyugodni a borzalmak után, melyeket át kellett élnünk” – mondta el Anton.

A művész a koncert során Liszt Ferenc magyar rapszódiájával, Claude Debussy, Mozart, Chopin, Godowsky, Schubert darabjaival kápráztatta el a közönséget.

Az előadást követően a főiskolán elszállásolt professzorok, tanárok is kifejezték köszönetüket a főiskola vezetősége és a magyar kormány felé a segítségért, melyet kaptak.

                ev