Anyanyelvi Irka-tábor a Felső-Tisza-vidéken

2010. augusztus 20., 10:00 , 501. szám

Az elmúlt napokban vidám énekszó keltette fel a rahói plébánia, a kőrösmezői iskola ablaka alatt elhaladó járókelők figyelmét: az Irka-tábor résztvevőinek éneke hirdette, hogy távol a tömbmagyarságtól, ahol a Tisza születik, ott is él még a magyar szó.

Tizenötödik alkalommal szervezett a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Anyanyelvi Irka-tábort a Felső-Tisza-vidéken. Idén augusztus 8-14. között Rahón és Kőrösmezőn foglakoztak a tanárok vezetésével a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjai a magyar nyelv, a magyar kultúra iránt érdeklődő gyerekekkel. Elsősorban magyar népdalokra, népi gyermekjátékokra tanították a gyerekeket, s mindennap volt kézműves-foglalkozás, amely jó lehetőséget kínált a magyar nyelv gyakorlására, a szókincs gyarapítására. Szerepelt a programban közös kirándulás is, melynek során a helyi gyerekek megmutathatták csodálatos szülőföldjüket.

Jó alkalom volt ez az együttlét arra is, hogy a főiskola diákjai találkozzanak az ottani tanárokkal, megismerjék a szórványoktatás gyakorlati oldalát, annak szépségeit és gondjait.

A tábor végeztével a gyerekek a rahói és a kőrösmezői római katolikus templomban mutatták be, mit tanultak az egy hét alatt.

A tábor a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával jött létre, s munkánkhoz hathatós segítséget nyújtott Mikulyák László atya.

pm.