Megvan az IMF-hitel, jön a feketeleves

2010. augusztus 20., 10:00 , 501. szám

További lakossági gázáremeléssel, a nők nyugdíjkorhatárának emelésével, a költségvetési intézményekben dolgozók bérének befagyasztásával jár majd a hitel.

Cserébe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hiteléért az ukrán kormány vállalta a sokkterápiát. Hogy mi sokkolja a kormányt, azt nem tudhatjuk, a lakosságot viszont bizonyosan padlóra küldik a beígért megszorító intézkedések.

Ukrajna a múlt héten végre aláírta a valamivel több mint 15 milliárd dolláros készenléti hitelkeret rendelkezésre bocsátásáról szóló megállapodást az IMF-fel, ami rekordösszegű kölcsönt jelent a független Ukrajna történetében, s elemzők úgy vélik, az elkerülhetetlen államcsődtől menti meg az országot. Egyes vélemények szerint ennyi pénz akár arra is elég lehetne, hogy a megfelelő reformok révén a fejlett gazdaságok sorába emelje Ukrajnát, ám bizonyosan nem fogja. A szakértők úgy számolnak, a hitel szinte teljes összege 30 hónapon belül visszakerül majd az IMF-hez. Ennyi pénzre lesz ugyanis szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy elszámoljon a Julija Timosenko által még 2008-ban felvett előző IMF-hitellel. Az adósság növelésével Ukrajna fokozatosan a Nemzetközi Valutaalap legnagyobb hitelezőjévé válik, hiszen már ma is több mint 12 milliárd dollárral tartozik a pénzintézetnek. Ennél rosszabb helyzetben pillanatnyilag csupán Románia van, amely 13,5 milliárd dollárral adósa az IMF-nek, de amikor ősszel megérkezik Kijevbe az új hitel második részlete, Ukrajna abszolút listavezetővé válik ebben a kétes értékű rangsorban.

Ráadásul cserébe az IMF-hitelért Ukrajna története során majdhogynem első alkalommal, kénytelen garantálni a valóban szigorú és népszerűtlen reformok feltétel nélküli végrehajtását, mindenekelőtt a belső földgázpiac liberalizációját és a nyugdíjreformot.

A hitelmegállapodás aláírását követően az IMF közzétette annak a memorandumnak a szövegét, amely rögzíti a Kijev által a kölcsön fejében vállalt kötelezettségeket. A dokumentum szerint Ukrajna például beleegyezett, hogy 2011-ben és 2012-ben 3,5, illetve 2,5 százalékra csökkenti az államháztartás hiányát, ami csak radikális költségvetési megszorítások esetén valósítható meg.

A memorandumban ugyancsak szó esik a tervezett szociális reformokról. Így az IMF-hitel feltételeit teljesítve már augusztus 1-től 50 százalékkal emelték a lakossági és az ipari gáz, valamint a kommunális szolgáltatások fogyasztói árát, s 2011 áprilisában további lakossági gázáremelésre számíthatunk.

A második hitelrészlet folyósításához az ukrán kormánynak szeptember végéig ki kell dolgoznia a nyugdíjreformra vonatkozó elképzeléseit. Ezek egyik meghatározó eleme, hogy tíz év alatt a nők nyugdíjkorhatárát 55-ről 60 évre kell emelni, évente fél évvel növelve azt. Ebből következik, hogy 60 éves koruk előtt a jövőben már csak azok a nők mehetnek majd nyugdíjba, akik idén 51 évesek vagy annál idősebbek.

Az elképzelés ellen tiltakozik többek között az Ukrajnai Szakszervezetek Szövetsége (FPU) is. Valerij Hara, a szövetség elnöke szerint "fájdalmas és időszerűtlen" intézkedésről van szó, hiszen a világban mintegy 10 évvel magasabb a lakosság várható átlagos élettartama az ukrajnainál. "Némelyek Japánt hozzák fel példának, ahol 65 év a nyugdíjkorhatár. De ők 85 évig élnek! Az én kedves Donbászomon viszont a férfiak a hatvanat sem érik meg!" - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Egyelőre nem tudni, milyen további konkrét lépéseket tartalmaz majd az új nyugdíjtörvény. Annyi azonban bizonyos, hogy a jogszabályt jóvá kell hagynia a törvényhozásnak, tehát meg kell szavazniuk azt a kormánypártoknak, s ez mindenképpen komoly próba elé állítja őket.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy szeptember 11-én elkezdődik az önkormányzati választási kampány. Megfigyelők szerint a fentiek ismeretében nem akármilyen bűvészmutatványnak ígérkezik a kormánypártok részéről meggyőzni legaktívabb választóikat, az 50-60 évesek korosztályát, hogy a nyugdíjreform során tekintettel lesznek az érdekeikre.

Nem kedvez a jelenleg hatalmon lévő pártoknak az sem, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a költségvetési intézményekben dolgozók béreinek befagyasztására középtávon. A szektorban dolgozók így 2011-től legfeljebb az infláció mértékének megfelelő fizetésemelésre számíthatnak.

Az IMF-fel kötött megállapodást értékelve számos kormánypárti politikus célzott arra, hogy nem eszik olyan forrón a kását, azaz miután Ukrajna megkapta a várva várt hitelt, eltekinthet a Nemzetközi Valutaalap feltételeinek teljesítésétől, ám kormánykörökben mindjárt jelezték: ezúttal szó sem lehet a népszerűtlen lépések megtételének halogatásáról, mert az katasztrofális következményekkel járna Ukrajna gazdasága, az ország szavahihetősége szempontjából.

A Régiók Pártja törvényhozási képviselői részéről Anatolij Kinah frakcióvezető elismerte, hogy nehéz viták várnak rájuk a parlamentben, hiszen azt kell bebizonyítaniuk, hogy a tervezett reformokra nem az IMF-nek van szüksége, hanem az országnak. Eközben az ellenzék, meg sem várva a választási kampány kezdetét, máris keményen bírálja a kormányt és az elnököt a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásért. Elsősorban választási ígéreteiket kérik számon a Régiók Pártjának vezetőin, akik ellenzékben még maguk is elutasították az IMF követeléseit.

szcs