Gitár- és énektábor nyílt Kisgejőcön

2022. június 27., 19:58 , 1114. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) 12 különböző tábort szervez idén, amelyekben több mint 550 gyerek fog táborozni. Ezek közül az első a Kisgejőci Egry Ferenc Líceumban június 27. és július 1. között zajló gitár- és énektábor, melyet harmadik alkalommal rendeznek itt „Minden Egész eltörött” (Ady Endre) mottóval.

A hivatalos megnyitón, melyre hétfő délelőtt került sor, Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója üdvözölte a megjelenteket, és megköszönte a befogadó intézménynek, Bogáthy Eleonórának, a Kisgejőci Egry Ferenc Líceum igazgatójának, valamint a csapatnak azt, hogy ebben a nehéz helyzetben is biztosítják a helyszínt.

– Az alapítvány minden körülmények között igyekszik támogatni a tehetségeket, hiszen szeretnénk, ha éreznék, hogy minden körülmény között mellettük vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a Covid ideje alatt is megszerveztük a programokat, és most a háború árnyékában is ezt tesszük. Természetesen nem olyan sikerrel, mint békeidőben és pandémiamentes időszakban tettük, de nagyon fontosnak tartjuk, hogy a tehetségeknek lehetőségeket biztosítsunk, hogy a gyerekek érezzék, nehéz helyzetben is számíthatnak ránk, törődünk velük – hangsúlyozta, majd megköszönte a jelentkezést, és reményét fejezte ki, hogy sokat fognak tanulni. – Őszintén azt remélem, hogy élményeket fogtok gyűjteni, hiszen a sok ideig tartó bezártság, a ki nem mozdulós évek után jó lesz újra szaladgálni, valószínűleg nagyobb nyüzsgés lesz – jegyezte meg Váradi Natália, és kitartást kívánt a tanároknak, nevelőknek, akiktől azt kérte, legyenek velük elnézőek, hadd legyenek elsősorban gyerekek, élményeket és emlékeket gyűjtsenek.

A programra a gitározás, zene és irodalom iránt érdeklődő 8–16 éves fiatalok jelentkezhettek február 14. – május 31. között online formában. Összesen 32 gyermek nyújtotta be jelentkezését 10 településről. Velük Ivaskovics József, a Credo együttes vezetője, Györkéné Csákány Marianna, a Kisgejőci Egry Ferenc Líceum énektanára, a Kisgejőci Gyöngykaláris Kórusiskola vezetője, Tárczy Nóra, a Kisgejőci Egry Ferenc Líceum magyarnyelv- és irodalomtanára, Kosztik Eszter, az Ungtarnóci Zeneiskola gitártanára fog foglalkozni. A tábor szakmai szervezője Kepics Andzselika, a Nagyberegi Református Líceum és a Nagyberegi Középiskola énektanára.

Az Ungtarnócról érkezett Kosztik Eszter második éve vesz részt a tábor munkájában.

– Tavaly is voltam, igaz, akkor mint táborozó. Nagyon tetszett, és bár hat évig jártam zeneiskolába, mégis itt tanultam meg akkordozni. Idén több fejlődést várok, meg új dalokat.

Györke Mariannától megtudhattuk, hogy a táborban a gitártanulás és az akkordok elsajátítása mellett énektanulás is zajlik.

– A hét folyamán a gyerekek a gitározás alapjaival foglalkoznak, megismerkednek a hangszer felépítésével, a gitárakkordok fogásaival, a fogástáblázattal. A program minden nap 8.30-kor kezdődik, az egyórás foglalkozásokon betekintést nyerhetnek a harmónia világába és a zeneelmélet rejtelmeibe. Elsősorban Petőfi Sándor Ivaskovics József által megzenésített verseit fogják tanulni, hiszen Petőfi-emlékévre készülünk. Ezenkívül a település szülöttjének, Bódi Lászlónak, Cipőnek (Republic együttes) a dalait fogják tanulni a gyerekek. Szeretnénk, ha emléke megőrződne itt. Pénteken lesz egy bemutatókoncert, melyen közös produkciót tartunk a szülők számára, megzenésített Petőfi-verseket és Cipő-dalokat fognak játszani, énekelni a gyerekek.

A szervezők fontosnak tartották, hogy a hosszas bezártság után a táborlakók élményeket gyűjtsenek amellett, hogy tanulnak. Érdekes szabadprogramokkal is készülnek a nevelők és az oktatók. Lesznek társasjátékok, focizás, gyermekjátékok és szalonnasütés.

– Köszönjük a magyar kormány támogatását, mert valljuk, hogy ha sok kis ember sok kis helyen sok apró dolgot megtesz, megváltoztathatja az egész világot, és fontos nekünk, hogy most egymásra odafigyeljünk, s támogassuk egymást – zárta gondolatait Váradi Natália, eredményes táborozást és kellemes időtöltést kívánva a résztvevőknek.

Rehó Viktória