Olcsót vagy drágát? Avagy:

Mennyire értékes szemünk világa?

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

Külsőre óriási a különbség a méregdrága, ékszerkeretbe foglalt, különleges bevonatokkal ellátott szupervékonyított lencse párosából születő "brand" szemüveg, illetve az olcsó, piaci okuláré között. Használat közben már korántsem ilyen markáns az eltérés. Sőt felvetődik: mi indokolja az óriási árkülönbséget? Árthat-e az olcsó szemüveg? - teszi fel a kérdést Szalai Anna a Népszabadság c. napilap Látástól vakulásig? c. cikkében, mely az anyaországi szemüvegpiacot veszi górcső alá, szakértők bevonásával többek között kitérve a gyártási technológiákra és a termékek tulajdonságaira. Az alábbiakban ezen cikk alapján közlünk információkat magyarországi, majd saját terepszemlénk után kárpátaljai vonatkozásban.

Mit is jelent a látásromlás?

Magyarországon minden negyedik nő és minden hatodik férfi enyhe látászavarral küzd, de sajnos nálunk sem jobb a helyzet. A legtöbb ember látása az évek múlásával egyenes arányban romlik. Míg születésünkkor 21 dioptria változásához képes alkalmazkodni a szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban már szemüvegre van szüksége az olvasáshoz, és megnő a szembetegségek kockázata is. Ha a szem a retina ideghártyája előtt töri meg a fénysugarakat, akkor rövidlátásról, ha mögötte, távollátásról beszélünk.

Az előbbieknek "mínuszos", utóbbiaknak "pluszos" lencsére van szükségük. A látáskorrekcióra szorulók jelentős része azonban egyszerűen nem foglalkozik a kérdéssel. Megelégszik azzal a hetven százalékkal, amit a világból lát. Inkább szed fejfájás-csillapítókat, könnyezik a számítógép előtt vagy távolabbra tartja az olvasnivalót. Inkább legyen homályos a kép, bizonytalan a térérzékelés, mintsem öregnek, csökkent értékűnek tartsák. S ha mégis rászánja magát, igyekszik spórolni.

A szemüvegvásárlást megelőzően a delikvensnek ajánlott látásvizsgálatra is elmennie, erre viszont legtöbbjüknek nincsen pénze. Így inkább kihagyják azt, holott a szemészeti ellenőrzésre nem csupán a helyes dioptriaszám megállapítása végett, hanem az esetleges betegségek kiszűrése miatt is szükség lenne. A szemfenék vizsgálatával ugyanis fény derülhet a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, érelmeszesedésre, míg a szemnyomás mérésével a zöldhályog diagnosztizálható.

Az olcsó szemüvegre könnyen ráfizethetünk...

Egy átlagos követelményeket kielégítő, egyfókuszú, korrektül elkészített, anyagában is elfogadható szemüveg - az anyaországi optikusok középárfolyama szerint - nem hozható ki 22 ezer forintnál kevesebből. A bevásárlóközpontokban viszont 1-2 ezer forintért is kaphatók olvasószemüvegek viszonylag divatos keretben. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az olcsóság korántsem veszélytelen. Mint mondják, ezeknek nem csupán a keretük gyatra, de a lencséjük is alig üti meg a szabványt, s a különbség a fényáteresztő képességben vagy éppen a széleken tapasztalható torzító hatásban is tetten érhető. Az enyhe szemgyulladások többsége is ezeknek az egyszerű szemüvegeknek a számlájára írható.

Az előre gyártott szemüvegek legnagyobb hibája, hogy mindkét lencse ugyanolyan dioptriájú. A valóságban azonban meglehetősen ritka, hogy valakinek mindkét szemén ugyanakkora a fénytörési hiba. Így vagy túlkorrigáljuk az egyik szemet, vagy alul a másikat. De az sem mindegy, hogy hová esik a lencsék fókusza, hiszen a pupillák távolsága minden embernél más. Ez hosszú távon fejfájáshoz, szédüléshez, látásromláshoz vezethet, rövid távon pedig párásodást, nyomást, szorítást okoz.

Egyre több a tudatos vásárló

A vásárlók többsége nem csupán az olcsót, inkább a minőséget keresi megfizethető áron. Egyre több a tudatos vásárló is, akik már az üzlet felkeresése előtt érdeklődnek és szakszerű tájékoztatást várnak a lencsékről, a bevonatokról.

A különböző árú lencsék közötti eltérés nehezen érhető tetten. Az olcsó multifokális lencsék dioptriacsatornája alig néhány milliméteres, míg a méregdrága lencsék esetében ennek a többszöröse. S mindennek azért van jelentősége, mert sokkal nagyobb látóteret biztosít. A márkás lencsék gyártói nemzetközi katalógusban teszik közzé az áraikat, amelyekből nem adható mértéktelen engedmény. Gyanús körülmény, ha valaki mégis ezt teszi.

Az igazán jó minőségű szemüvegek kapcsán megállapítható, hogy azok fémallergia esetén is bátran hordhatók, miközben alig 3-4 gramm súlyúak. A nagy márkák szemüvegeiről általában az is elmondható, hogy könnyen a páciens fejformájához igazíthatóak, strapabíróak, sérülések esetén pedig javíthatóak. Az olcsó keretek többségére ez nem igaz.

"Generációs" különbségek

A Juszt Optika saját minikutatásaiból kiderül, hogy a legtöbb szemüveget az 51-65 év közötti korosztály készítteti, zömmel a munkahelymegtartás okán. Számukra fontos a szakmai tudás, kevésbé dőlnek be a külsőségeknek és az akcióknak. Nem úgy a 19-35 évesek, akiket elsősorban a márka és a divat vezérel. De közülük kerül ki a legtöbb tudatos vásárló is. A legtöbb tanácstalanság és szorongás a 36-50 év közöttiekbe szorul. Sokan egyfajta sorscsapásként élik meg a szemüvegviselést. Éppen ezért nagy hajlandóságot mutatnak a konzervatív, de márkás, minőségi szemüvegek vásárlására. A nyugdíjasok az olcsóbb termékeket keresik, miközben a szemüvegtől várják a megoldást szemészeti problémáikra.

Hazai kínálat

De mi a helyzet ezen a téren itt, Kárpátalján? Milyenek az árak, a kínálat? Optikai termékeket kínáló üzletekben szúrópróbaszerűen vizsgálódva azt tapasztaltuk, hogy azok kínálata nemcsak minőségében, hanem árában is jócskán eltér egymástól. Tapasztalataink szerint a szaküzletek választéka a "sikkesebbnek" számító európai uniós vagy pedig a belföldi, illetve még az ennél is olcsóbbnak számító "keleti" piacokról származik.

Beregszászban elsőként a református templom szomszédságában található optikai szaküzletbe betérve próbáltunk képet kapni az uralkodó helyzetről. Bár kicsi a helyiség, meglepően nagy a választék, melynek kapcsán az eladó hölgy készségesen elmondta: a termékek tekintélyes hányadát Ukrajna nagyvárosaiból, a többit pedig Kínából szerzik be, mely oroszországi tranzitúton keresztül érkezik ide. A hölgy ugyanakkor hozzátette: bár sokak véleménye az, hogy az ukrán, kínai és egyéb keleti termékek nem állják meg helyüket a nyugatiakkal szemben, eddig a szemüvegeket megvásárló személyektől panasz még sohasem érkezett hozzájuk. Azt is megtudtuk, hogy a szaküzlet a kispénzű vásárlók - főleg a nyugdíjasok - igényeire épít: ezalatt az olcsó termékek forgalmazása értendő. A termékek kinézete is az ő ízlésvilágukat tükrözi: itt nem a modernség, hanem az egyszerűség a jellemző. Aki alacsony áron szeretne szemüveget vásárolni, azt itt mindenképpen megteheti: a legolcsóbb olvasószemüveg ára 25 hrivnya. A legdrágább szemüveg pedig 150 hrivnyába kerül. Az üzletben a próbalehetőségen kívül szaktanácsadást is kap a vásárló a forgalmazott termékekről. Lényeges szempont még, hogy a késztermékeken kívül külön-külön kaphatók itt lencsék, illetve keretek is, melyekből itt helyben is készítenek a vevő számára szemüveget. Ennek feltétele, hogy a vásárló ezt megelőzően klinikán vagy szemészeten elvégeztesse az ilyenkor ajánlott szemfenékvizsgálatot, mely diagnózis adatainak birtokában az optikus már elvégezheti a mechanikai munkálatokat.

Különleges, ún. kombinált lencsék vagy szemüvegek esetében - amennyiben azok nincsenek raktáron - rendelésre is lehetőség van, mely által a vevő a rendeléstől számított 3-4 napon belül juthat hozzá termékéhez. A szaküzlet az eladott termék(ek)ért garanciát ugyan nem vállal, ennek ellenére nagyon sok vásárló keresi fel.

Aki garanciásan kíván vásárolni, az Beregszász másik optikai szaküzletében, a Nagy Piroska nevével fémjelzett optikai szaküzletben teheti meg. Itt minőségbizonylattal ellátott szemüvegek tárházából válogathat. A szaküzlet előnye még, hogy a tulajdonosok rendelkeznek egy teljesen automatizált, francia Essilor Zeta lencsecsiszoló géppel, melyből egész Ukrajnában mindössze négy példány található. Ez többek között lézeres érzékelővel, automata mikrométeres pontossággal dolgozik, mely által a behelyezett lencsék tíz perc alatt elkészülnek. fzs/nol.hu