Készüljünk a szemzésre!

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

A gyümölcsösben és a szőlőben változatlanul a növényvédelem a legfontosabb tevékenység, de lassan újra előkerülhet a metszőolló és az oltókés. Az aktuális teendőkről Parászka Györgyöt, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárát kérdeztük.

- Olvasóink kérdezik: metszhetik-e már a letermett fákat?

- A már letermett fákon valóban érdemes most elvégezni az úgynevezett zöldmetszést vagy hajtásválogatást, hogy a legoptimálisabb koronaformát alakíthassuk ki. Ez elsősorban az őszi- és a kajszibarackra vonatkozik. Ezeknél a fáknál a befelé törekvő ágakat metsszük ki, miáltal sokkal tökéletesebben tudjuk kialakítani a fa koronájának úgynevezett katlan formáját. Vigyázzunk azonban, hogy csak a befelé törekvő ágakat távolítsuk el, amelyek zavarják a kívánt koronaforma kialakítását, hiszen a növény még él, növekedésben van, most alakulnak ki azok a vesszők, amelyektől a jövő évi termést remélhetjük. A még termő fáknál, mint amilyenek például az alma, a körte késői fajtái, természetesen várnunk kell az őszi munkálatokkal. Az alma esetében érdemes elvégezni még egy vegyszeres kezelést a varasodás ellen.

- Mikor végezzük a szemzést?

- Itt az ideje, hogy felkészüljünk a gyümölcsfák szemzésére. A cseresznyénél máris el lehet kezdeni a munkát, de a többi fajtára is sort keríthetünk 1-2 hét múlva. Tanácsos olyan fáról választani oltógallyat, amely bizonyosan szép, kellően bő és jó minőségű termést hoz. (A szemzésről lásd keretes írásunkat!)

- Mi a helyzet a szőlőben?

- Korábban az izlandi vulkánkitörés következtében lehullott savas eső óriási kárt okozott a szőlőkben Bene környékén is. Számos gazdánál a termés 90 százaléka odalett. A savas eső a szőlő hajtásait sem kímélte, jól láthatók a nyomában maradt barna foltok. A sérült hajtásokat próbáljuk meg eltávolítani a tőkékről. Akiket megkímélt ez a mifelénk eddig sohasem tapasztalt csapás, azoknak folytatniuk kell a növényvédelmi munkákat, elsősorban a lisztharmat és a botritisz ellen. Az idei csapadékos, nedves időjárás ugyancsak kedvez a gombás betegségeknek, s a hajnali-kora reggeli harmat is nagyban elősegíti a terjedésüket. Ugyanakkor figyeljünk oda, hogy a már érő, szüretelni tervezett fajták permetezését idejében hagyjuk abba. Azzal is segíthetünk megvédeni a termést a szürkerothadástól és a többi betegségtől, ha a levélzet ritkításával szellősebbé tesszük a tőkéket. Továbbra se feledkezzünk meg a szőlőben a sorközök gyomirtásáról. Az idei nagymennyiségű csapadék ugyancsak kedvezett a gyomok fejlődésének, ezért a gazdák sokszor nem győzik a munkát. Azt tanácsolnám, hogy ha nem áll módunkban megkapálni a sorközöket, legalább időről időre kaszáljuk le a fű nagyját.

pszv