Hogyan csapják be a bankárok és a hatalom a lakosságot

A dollár valódi ára, avagy...

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

Ukrajnában sokan szidják azokat a szakértőket, akik azt mondták, hogy az elnökválasztásokat követően egy dollár 12 hrivnyába fog kerülni. A Feszt című kárpátaljai hetilapban közölt írás szerzője azt állítja, hogy a dollár reális értéke már 15 hrivnya, a bankok és a pénzváltók 7,98 hrivnya/dollár árfolyama pedig az ország lakossága által valutában megtakarított pénz elleni totális összeesküvést jelent.

A lakosság dollárban és euróban gyűjtötte a megtakarításait. A választásokat követően pedig valamelyest estek a két valuta árfolyamai. A bankárok és a hatalomhoz hű elemzők azt mondják, hogy az országban minden rendben van. Ennek fő érveként a dollár/hrivnya árfolyamra hivatkoznak. Azonban ezek az elemzők mélyen hallgatnak arról, hogy 2010 januárjában ismét drágultak az élelmiszerek, és nem pár kopijkával, hanem az addiginak többszörösére nőtt az áruk. A hrivnya mellett a dollárban számított árak is növekedtek, holott külföldön ekkor csökkenő tendenciát mutattak az élelmiszerárak. Nem váltak be a "becsületes" elemzők prognózisai, vagy Ukrajnában összeesküvés történt, melynek célja az emberek valutamegtakarításainak bagóért való felvásárlása? - teszi fel a kérdést a cikkíró.

A dollár reális értéke ma 15 hrivnya, a bankok és a pénzváltók 7,98 hrivnyás szintje pedig arról árulkodik, hogy az embereket ismét megtévesztik a bankárok és a csinovnyikok, akik mesterségesen lecsökkentett árfolyamon vásárolják fel a valutát a lakosságtól. Ukrajnában az üzletekben mindennek a sokszorosára ment fel az ára, miközben az Egyesült Államokban a múlt évben csak 5 százalékos volt a drágulás mértéke. Miért van különböző ára ugyanazon termékeknek az USA-ban és Ukrajnában, miért kétszer olcsóbbak a tengeren túl, mint nálunk? A magyarázat egyszerű - Ukrajnában mesterségesen tartják a jelenlegi szinten a valutaárfolyamot és olyan helyzetet teremtenek, amikor a lakosság a saját zsebéből, valutás megtakarításaival kénytelen fedezni az inflációt.

A szerző összehasonlítja az amerikai és az ukrajnai árakat. Míg a sertéshúst 5,5 dollárért vásároljuk, az USA-ban 3 dollárba kerül, a csirkehús itt 2,3 dollárba kerül, a tengerentúlon 1,6 dollárba. A hajdinakása (grecska) kilogrammja Ukrajnában 1,2-1,5 dollárba kerül, odaát csak 40 centbe. Míg Ukrajnában egy szupermarketben 10 dollárból egy-két kilónyi kolbászt vagy sajtot lehet vásárolni, Amerikában 100 dollárért két hatalmas bevásárlókocsit lehet megrakodni jó minőségű élelmiszerekkel. Hasonló a helyzet az üzemanyagok terén is - míg a tengerentúlon egy liter benzin 55 centbe kerül (3,98 hrivnya), Ukrajnában 1 dollárba (7,98 hrivnyába). A szerző megjegyzi, hogy korábban azzal indokolták az üzemanyagárak növekedését, hogy nőtt a dollár árfolyama. Most viszont az árfolyam nem nő, az üzemanyagárak viszont továbbra is emelkednek. A magyarázat egyszerű - az infláció, melyet a lakossággal fizettetnek meg: eladva a valutát a banknak vagy az államnak, a dollár vásárlóerejének 45 százalékát vesztik el az emberek.

Mindebből arra a következtetésre jut a cikk szerzője, hogy a lakosságnak nem érdemes kiadni a kezéből a dollárt, átváltani azt más valutára vagy hrivnyára, érdemes megőriznie, mert olyan megtakarítás, melynek köszönhetően az emberek megélhetnek a közeljövőben.

bj