Füstköd és forróság fojtogatja Moszkvát

A főpolgármester nem szakítja meg szabadságát

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám

Hétfőn a levegő füstgáztartalma a megengedett érték 6,5-szerese volt az orosz fővárosban. A hivatalos közlés szerint kedden reggel 554 erdő- és tőzegtűz égett Oroszországban, összesen 190 ezer hektáron.

Andrej Szelcovszkij, Moszkva egészségügyi vezetője megerősítette: az elmúlt időszakban, mióta Moszkvát egyszerre sújtja a szokatlan hőség és a tűzvész okozta szmog, megduplázódott az ilyenkor szokásos halálesetek száma. Átlagos napokon a fővárosban 360-380 haláleset történik - ez a szám most eléri a 700-at is - mondta Szelcovszkij. Hozzátette: a hullaházakban 1500 hely van összesen, amiből mostanra 1300 foglalt. Tény, hogy van még pluszkapacitásuk, ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy sok hozzátartozó kérte: a rendkívüli helyzetre való tekintettel halott rokonukat 3 napnál tovább tartsák benn a hullaházban. Orvosi vélemények szerint a tartós légszennyezettség még sokáig fogja éreztetni hatását az emberi szervezetre.

A lakosok minden lehetséges módon igyekeznek felüdülést keresni: már jó ideje nem lehet a közeli időszakra sem repülő-, sem vonatjegyet kapni Moszkvából gyakorlatilag sehova. Sokan autóval indulnak útnak távolabbi körzetekbe, a Moszkvában maradók viszont vízparton vagy légkondicionált helyiségekben keresnek menedéket, igyekezve minél rövidebb időt tölteni a városban. A szél megfordulását - s ezzel a szmog ritkulását -, továbbá az első, csekély mértékű lehűlést 30-35 fokra a hét második felére remélik, de a forróság a szakértők szerint augusztus 20. előtt nem csökken jelentősen.

Az oltási munkálatokat nehezíti, hogy számos adminisztráció, hatóság önmaga semmit sem tesz a mentés érdekében, a fővárosból várva a megoldást. Emiatt számos kritika éri a helyi vezetőket, akik a megszokott módon, rendőrségi eljárással felelnek. Így járt az a blogger is, akinek - tőle teljesen szokatlan módon - Vlagyimir Putyin miniszterelnök válaszolt, elismerve a hiányosságokat. Néhány nap múlva viszont rágalmazásért per indult ellene.

Ezzel együtt Medvegyev államfő is elismerte a helyi vezetők nemtörődömségét. Az elnök már korábban jelezte, hogy a katasztrófa elhárítása után személyesen fogja értékelni a kormány és a területi kormányzók munkáját. Későbbi nyilatkozatában hozzátette, hogy az a vezető, aki szabadságra ment, mikor területén tűzvész tombol, már ne is térjen vissza munkahelyére.

Sokak szerint ez nyílt üzenet Jurij Luzskov moszkvai főpolgármesternek, aki sajtótitkára útján tegnap közölte, nem látja okát, hogy megszakítsa szabadságát.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a tűzvész terjedésében közrejátszott, hogy 2000-ben, az új erdészeti törvény elfogadásával a korábbi 200 ezres erdészeti munkatársból alig 15 ezren maradtak. Szavaik szerint a kormány is felelős, mikor mindössze 2,2 Mrd rubelt biztosított a mentési munkálatokra, ami 0,33 dollárt jelent egy hektár égő területre.

Emellett az erdőtüzek miatt az élelmiszerellátás is veszélybe került: a katasztrófa következtében ugyanis a gabonatermés nagy része tönkrement.

Elemzők számítása szerint Oroszország eddig 10 milliárd dollárnyi kárt szenvedett, ami a GDP 1 százaléka, hozzátéve, hogy ez csupán a közvetlen veszteség. Egybehangzó vélemények szerint ősztől jelentős élelmiszerdrágulás várható, ami növelheti a szociális feszültséget.

dózsa