A sportra kihegyezve

Falunap Kisbakosban

2010. augusztus 13., 10:00 , 500. szám
Horváth Béla és tanítványai

A beregszászi járási Szvobodai Községi Tanácshoz közigazgatásilag öt falu tartozik, ezek egyike a 95 százalékban magyarok lakta Kisbakos. A kicsiny lélekszámú település immár hat éve mindig augusztus elején tartja falunapját, melyre számosan látogatnak el a közeli s távoli településekről.

A falunapi rendezvényekre idén augusztus 8-án a település sportpályáján került sor. A hivatalos megnyitón Szanyi János, a KMKSZ Bakosi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Orbán Róbert szervező, községi tanácsi képviselő és Horváth Béla helyi sportfelelős tudósítónknak elmondták, hogy a kisbakosi falunapok lebonyolításakor a szórakozás mellett mindig domináns szerepet kapnak a sportrendezvények, ezeken belül is kiemelten a futballmérkőzések. Idén sem volt ez másként: elsőként "focifarsangra" került sor, melynek keretében 9-11 éves korosztályban, harminc perces mérkőzéseken mérhették össze ügyességüket Bakos, Nagydobrony, illetve Tiszasalamon csapatai. A mérkőzést a helyiek részéről izgalommal teli várakozás előzte meg, hiszen két csapat is pályára lépett a településen működő sportiskolából, mely nemrég a KMKSZ Bakosi Alapszervezetének kezdeményezésére alakult meg. Az edzéseket Horváth Béla vezeti, s májustól szeptember végéig zajlanak. A helyieken kívül a környező településekről is sokan járnak ide edzésre, a foglalkozások több mint harminc fiatalt érintenek. Mint megtudtuk, a KMKSZ-alapszervezet céljai közé tartozik a sportiskola működtetése a jövőben is.

Az első mérkőzés, melyet Bakos játszott Nagydobronnyal, a helyiek 0-2-es vereségével zárult. A sportiskola edzései azonban nem voltak hiábavalóak, mert ezt követően körmérkőzések után a bakosiak összeszedték magukat, olyannyira, hogy a nézők végül egy izgalmakban bővelkedő Kisbakos–Nagydobrony döntőt láthattak. Pörgött a játék, egyre-másra alakultak ki a helyzetek. A szurkolótábor soraiban vegyesen ültek a csapatok hozzátartozói, földijei. A döntőt végül szoros küzdelemben a helyiek nyerték meg, jutalmuk kupa, érem és emléklap, míg a többi csapaté emléklap lett. A torna legjobb játékosa és gólkirálya a bakosi Tóth László lett, kinek teljesítményét az ellenfél hálójába lőtt tizenkét gól bizonyítja. A díjakat Nyeste István, a KMKSZ Bakosi Alapszervezetének alelnöke adta át.

A fiatalabbakat követően pályára léptek még Bakos és Rafajnaújfalu "öregfiúk"-válogatottjai. Az eredmény 1-0-s bakosi győzelem lett. Végül a meccsek sorát egy Bátyú–Petrivka barátságos mérkőzés zárta.

Közel ötvenen neveztek be a pénzdíjas tizenegyesrúgó versenyre, melynek pénzjutalmát és egy láda sört Kotyák Vaszil nyerte. Lehetőség volt még pénzjutalommal járó betűjátékra és súlydobóversenyre. Nagy tömeget vonzott a pókemberi ügyességet követelő oszlopmászás, ahol is egy pózna csúcsán több ásványvizes palackban édesség és pénz várt gazdára. A vetélkedőket táncverseny zárta, ahol a falunap legjobb táncosának Béres Nikolett bizonyult.

Mindeközben a pálya mellett hangosan szólt a zene, s elkészült a sertéshúsból főzött kisbakosi bográcsgulyás is, melynek illata sokakat vonzott, akárcsak a saslik és a sör. Így minden adott volt a zavartalan falunapi szórakozáshoz, mely táncmulatsággal ért véget.

Fischer Zsolt