Új trénerrel a BL-re készül és pereskedik a Sahtar

2022. július 20., 14:40 , 1117. szám

Július 15-től két hétig a hollandiai Rotterdamban folytatja felkészülését a Sahtar Donyeck labdarúgócsapata. Az már biztosnak tűnik, hogy a donyecki alakulat a Bajnokok Ligájában főtáblás lesz az előttünk álló 2022–2023-as idényben, de hogy a nemzetközi porondon való szereplés mellett lesz-e még lehetősége a hazai pontvadászatban is megmérettetnie magát, az nagyrészt a háborútól függ.

A narancssárga-fekete alakulat az előző héten ismerhette meg az idény közben a klubtól távozó vezetőedző, az olasz Roberto De Zerbi utódát, aki a Dnyipro korábbi trénere, a horvát Igor Jovicsevics lett. Sokáig még az sem volt kizárható, hogy a klub egykori legendás játékosa, az ugyancsak horvát Darijo Srna veszi majd át az együttes irányítását, de a Sahtarnál jelenleg a klubigazgatói pozíciót betöltő Srna jelezte, hogy ő jelenleg nem áll készen egy ilyen feladatra, és a honfitársa, Jovicsevics személyében tökéletesen megbízik, nem félti az együttest az előtte álló feladatoktól.

Jovicsevics a Sahtar történetének 35. trénere, és a bemutatásakor nem is kaphatott volna szemléltetőbb ajándékot, mint egy 35. számú mezt.

Az új edzőre nem vár könnyű feladat, hiszen az utóbbi két évtizedben szinte még soha nem volt rá példa, hogy a Sahtar színtiszta ukrán játékosokkal kezdte meg a felkészülést. A csapat korábbi fazonját nagymértékben megszabó brazil légiósok az elmúlt öt hónap során kivétel nélkül továbbálltak, ami érthető is, hisz a háborús viszonyok árnyékában sem az anyagi, sem a testi biztonságuk nem lett volna garantálva.

Ezzel kapcsolatos a hír, miszerint a Nemzetközi Sportbíróságon az ukrán elitklub 50 millió euróra perli a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) azért, mert a testület korábban olyan döntést hozott, hogy a háborús viszonyok miatt az Ukrajnában érvényes szerződéssel bíró légió­sok egyoldalúan felbonthatják a kontraktusukat, és más klubot kereshetnek maguknak. A Sahtar most azzal érvel, hogy a döntés hatására súlyos tízmillióktól esett el, így az 50 milliót amolyan kárpótlási honoráriumnak szánná, amennyiben odaítélnék nekik.

Néhány napja jelent meg a hír, miszerint a donyecki klub megállapodott abban, hogy a lengyelországi Varsóban játssza majd le a Bajnokok Ligája hazai selejtezőit. A Legia Warszawa arénája 30 ezres, és minden szempontból megfelel ilyen rangos mérkőzések lebonyolításának.

A Sahtar a rotterdami felkészülése során találkozik majd a Fortuna Sittard, illetve az Ajax csapatával.        

(tamási)