Hegyeinknek sikere volt

Hollandok Kárpátalján

2010. augusztus 6., 10:00 , 499. szám

A közelmúltban holland keresztyén fiatalok egy csoportja látogatta meg a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) több egyházközségét. A látogatás a kárpátaljai református egyházzal szoros kapcsolatokat ápoló hollandiai Gerrit Ten Berge által vezetett IJJHOE segélyszervezet közvetítésével jött létre azzal a céllal, hogy a fiatalokat megismertessék vidékünkkel és az itt működő református közösségek életével.

A közel ötven, Ijjselmuidenből érkező, többségében 18-24 éves fiatalt és vezetőiket a balazséri Béthel konferenciaközpontban helyezték el, s innen kiindulva látogatták meg a derceni, mezőgecsei, majd pedig a mezőkaszonyi gyülekezeteket. Ez utóbbi helyen történő látogatás különösen eredményesre és emlékezetesre sikeredett, melyről Radvánszky Ferenc kaszonyi református lelkipásztor számolt be lapunknak. Elmondta: "Talán a legnagyobb sikere a holland-kaszonyi futballmérkőzéseknek volt, melyben mind a fiúk, mind a lányok megküzdöttek egymással. Meglepő módon ezen a kis kaszonyi "világbajnokságon" sikerült vendégeinket mindkét kategóriában legyőzni: a fiúknál 7-4, a lányoknál 6-1-es végeredménnyel. Másnap közös kirándulásra indultunk velük a Szinevéri-tóhoz, ahonnan a Vereckei-hágó irányából tértünk haza. A holland fiatalok elégedetten nyilatkoztak Kárpátalja természeti viszonyairól, különösen erdőink és a hegyeink tetszettek nekik. Elmondták: országuk teljesen sík vidék, kb. 30 százaléka a tengerszint alatt van.

Nincsenek hegyeik, az ország legmagasabb pontja egy mesterséges domb, melyet Bonaparte Napóleon építtetett unatkozó katonáival. Így aztán a hollandok neki köszönhetik országuk legmagasabb pontját."

fzs