Eredményesen zárult a „GENIUS” JA Brazil Jiu-jitsu Harcművészeti Tábora

2022. július 30., 10:28 , 1119. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektet a mozgás, valamint a különböző sportok népszerűsítésére, amit az idei nyári táborok tematikái is alátámasztanak. A hagyományos sporttáborok mellett az Alapítvány ezúttal bővítette repertoárját, s első alkalommal szervezte meg a világszerte mély tisztelet övezte brazil jiu-jitsu köré épülő táborát a harcművészet kedvelői számára július 25–29. között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Képzési Központjában.

A brazil jiu-jitsu azokhoz a harcművészetekhez tartozik, melyeket kifejezetten az önvédelem céljából hoztak létre és fejlesztettek tökéletesre. E harcművészet tanainak alapja, hogy a kisebb és gyengébb emberek is hatékonyan védekezhessenek egy erősebb ellenféllel szemben.

A sporttáborba 91 gyerek jelentkezett az előzetesen közzétett felhívásra, akik többsége már korábban megismerkedett a nagy népszerűségnek örvendő harcművészet alapjaival a Nagyszőlősi Brazil Jiu-jitsu Harcművészeti Sportiskolában. A jelentkezők 5–15 éves fiatalok voltak, 3 lány és 88 fiú, 38 magyar és 53 ukrán anyanyelvű. A foglalkozásokon közülük 80-an vettek részt: 32-en a kezdő, 48-an pedig a haladó csoportban edzettek.

A résztvevők vidékünk 18 településének 24 tanintézményből érkeztek a táborba, melynek szakmai szervezője Rezes Szabolcs, a Pro Cultura Ugocsa Jótékonysági Alapítvány igazgatója.

A gyerekekkel az ötnapos tábor ideje alatt 5 szakképzett oktató foglalkozott: Havryluk Róbert lila öves mester, Bodnarjuk Róbert kék öves mester, akik mindketten a Nagyszőlősi Brazil Jiu-jitsu Harcművészeti Sportiskola oktatói, Gáspár Károly, a Szőlősgyulai Gimnázium testnevelő tanára, Korpos Sándor, a Nevetlenfalui Középiskola testnevelő tanára, valamint Bojkovics Szergej, a Péterfalvai Líceum testnevelő tanára.

A táborozóknak lehetőségük volt a harcművészeti edzések mellett más sportágakat is kipróbálni, a délelőtti órákban rendszerint kosárlabda-, futball- és asztalitenisz-mérkőzéseket tartottak. Az edzők jellemzően nagy figyelmet fordítottak a megfelelő bemelegítésre, kardiógyakorlatokra is.

A pénteki záróalkalmon a táborban részt vevő gyerekek bemutatót tartottak a hét folyamán elsajátított technikák alkalmazásából, melyet a végső megmérettetés követett, amikor is az ifjú sportolóknak Gross Frigyes és Mircea Cublesan fekete öves mesterek, a Brazilian Power Team Romania Cluj-Napoca Jiu Jitsu Academy fő edzői tartottak szakmai szemináriumot. Ennek keretében a haladó csoportnak lehetősége nyílt kvalifikálásra, mely által tudásuknak megfelelően új csíkokat kaphattak meglévő öveikre, ugyanis a brazil jiu-jitsu övrendszere mellett számos akadémia csíkokat is odaítélnek, melyek az övön belüli fejlődés és készség elismerésének egyik formáját jelentik.

A harcművészeti tábor Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatásával valósult meg.

lexi