Lezárult a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány idei kisfilmpályázata

2022. július 31., 17:17 , 1119. szám

A Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány (KMFA) harmadik alkalommal hirdette meg kisfilmpályázatát, idén Ki a szabadba! címmel, melyre a 10–18 év közötti korcsoport tagjai jelentkezhettek.

Az elmúlt években a téma a boldogság és a vidámság volt, a legjobb pályamunkák beküldői pedig az Etyeki Korda Filmgyárba tehettek kirándulást, valamint különböző ajándékokban részesültek.

Az idei év témája a természetjárás volt. A pályázatra jelentkezőktől olyan, telefonkamerával készített, öt percnél nem hosszabb kisfilmeket vártak, amelyekben a fiatalok bemutatják, hogyan is látják a környezetüket és a természetet.

„Arra szerettük volna ösztönözni a gyerekeket, hogy a koronavírus-járvány után, illetve a háborús helyzetben kicsit próbáljanak meg kimozdulni, kikapcsolódni a természetben, hogy jobban megismerjék az őket körülvevő világot” – közölte Bunda Fehér Rita, a Kárpátaljai Magyar Filmgyártásért Alapítvány elnöke.

A pályázati határidőn belül összesen kilenc pályamű érkezett be. A kisfilmek jól tükrözik, hogy a gyerekek miként látják környezetüket, mit tartottak fontosnak lencsevégre kapni, mi keltette fel az érdeklődésüket.

A filmek elbírálásában idén is szakmai zsűri tevékenykedett. Szabó Levente (operatőr), Varga Sándor (operatőr) és dr. Kovács Attila (biológiatanár) értékelték a pályaműveket.

„A mai online világban szinte minden gyerek számára elérhető az okostelefon. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek tudják, hogy nemcsak játékra és YouTube-videók nézésére, hanem akár hasznos dolgokra is fel tudják használni a telefonjukat, mint például videók készítése, dokumentálás vagy tanulás” – hangsúlyozta Szabó Levente, a TV21 Ungvár operatőre, a zsűri egyik tagja.

A pályázati anyagok elbírálását követően a KMFA Facebook-oldalán tette közzé a nyerteseket, ahol az érdeklődőknek lehetősége van megtekinteni a nyertes kisfilmeket.

A szakmai zsűri döntése szerint az idén meghirdetett Ki a szabadba! című kisfilmpályázat I. helyezettje Béres József, II. helyezet Turi Eszter, a III. helyezett pedig Bunda Teodóra lett. A nyertesek idén is értékes ajándékokban részesülnek.       

Tv21Ungvár/K. K.