FAO: Milliárdokra rúg a mezőgazdasági szektorban keletkezett háborús kár

2022. augusztus 5., 09:48 , 1119. szám

A háború következtében Ukrajna mezőgazdasági szektorát ért kár 4–6 milliárd dollár – közölte Viktorija Mihalcsuk, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) képviselője, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Az előzetes júniusi becslések szerint a háború által a mezőgazdaságban okozott kár 4 és 6 milliárd dollár között van, beleértve az olyan infrastruktúrában okozott károkat, mint az öntözőberendezések, tárolók, a hajózási és feldolgozó infrastruktúra, az üvegházak, a szántóföldi növények, a haszonállatok” – sorolta Mihalcsuk a múlt pénteken a kijevi Ukrajina Médiaközpontban tartott sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint idén a FAO becslései alapján Ukrajna közel 51 millió tonna gabona betakarítására számíthat.

„A háború által közvetlenül érintett területeket figyelembe véve az összesen 75 millió tonnányi tárolóból mindössze 61 millió tonnányi érhető el fizikailag. Tizennégy százalékuk megsérült vagy megsemmisült, 10%-uk az Oroszország által megszállt területen található” – közölte Mihalcsuk.

Hozzátette: a rendelkezésre álló raktárak 35 százalékban továbbra is a 22 millió tonna exportra váró gabonával és olajos terménnyel vannak tele.

„Azaz a hozzáférhető tárolóhelyeknek mindössze a 65 százaléka áll rendelkezésre” – mutatott rá a FAO képviselője.

Mihalcsuk beszámolt arról is, hogy a FAO Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztériumával együttműködve dolgozik az ukrajnai gabonaexport alternatív útvonalain.

„Az egyik ilyen alternatív útvonal, amelyet jelenleg támogatunk, a Románián keresztül történő export, valamint segítünk az izmaili laboratórium kapacitásának növelésében, hogy a tanúsítás sokkal gyorsabban megtörténhessen, és ennek megfelelően növekedjen az export, esetleg ezen a határon keresztül is” – mondta el a szakember.

(ntk/interfax.com.ua)