Belügyminiszter: 30% körüli az iskolák felkészültsége

2022. augusztus 10., 09:57 , 1120. szám

Ami a biztonságot és a rendelkezésre álló óvóhelyeket illeti, Ukrajnában az iskoláknak körülbelül egyharmada áll készen az új tanév megkezdésére „offline módban”, azaz jelenléti oktatással – jelentette ki Denisz Monasztirszkij belügyminiszter augusztus 3-án az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Elmondása szerint jelenleg a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) együttműködik a régiók önkormányzataival annak érdekében, hogy minden iskolára vonatkozóan ajánlásokat dolgozzanak ki.

„A régiók minden iskolájába kijelöltünk egy felelős katasztrófaelhárítót. Nem egy katasztrófaelhárító jut több iskolára, hanem egy konkrét személy mindegyikre, aki azért felel, hogy felkészül-e vagy sem az adott iskola az új tanévre. Becsléseink szerint országosan a 30%-hoz közelít az iskolák felkészültsége” – mondta el Monasztirszkij.

Hozzátette: az ország iskoláinak egy részében online kezdődik el az új tanév, elsősorban azokban a régiókban, ahol aktív harci cselekmények zajlanak. Ugyanakkor Ukrajna hátországi régióiban, többek között Lviv, Ternopil, Kárpátalja megyékben folynak az előkészületek a jelenléti oktatásra.

„Nagy számban vannak ott lakóhelyüket elhagyni kényszerültek, közöttük sok gyerek, aki iskolába megy. Ezért ott is folyik az iskolai óvóhelyek előkészítése. Ezek lehetnek pincék vagy az iskolák földszintjei, de csak akkor, ha megfelelően felszereltek. A DSZNSZ már régóta megfogalmazta az ajánlásokat, konkrét sémákat és példákat adott arra, hogy hogyan kell ennek kinéznie. Ma az önkormányzati szervek azon dolgoznak, hogy ez biztosítható legyen” – hangsúlyozta Monasztirszkij.

A belügyminiszter megjegyezte, szerinte Ukrajna hátországi régióiban a falusi iskolák valamivel rosszabb helyzetben vannak biztonság és védettség szempontjából, mint a városi oktatási intézmények.

„A városi iskolák felkészültebbek, ezért a vidéki iskolákban alternatív lehetőségeket fontolgatnak, például a gyerekek beszállítása egy közeli iskolába, ahol biztosított az óvóhely. Meggyőződésem, hogy ahol ez lehetséges, ott a gyermekek szállításának kérdése is megoldódik, hogy biztonságban kezdhessék el a tanulást” – jelezte Monasztirszkij.

A tárcavezető szerint augusztus második felében lehet majd megvonni a mérleget, ami az iskolák felkészültségét illeti. Ekkor dőlhet el, hogy mely iskolák kezdik meg a tanévet jelenléti oktatással, s melyekben tanulnak a diákok online.

Az oktatás mikéntje azért is lényeges kérdés egyébként, mert korábban Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter közölte: azoknak a pedagógusoknak, akiknek iskolájában szeptember 1-jétől hivatalosan is engedélyezik a jelenléti oktatást, vissza kell térniük munkahelyükre, az iskolai munkához, beleértve azokat is, akik jelenleg az ország más régióiban vagy külföldön tartózkodnak. A továbbiakban csak azon kistérségek tanárai oktathatnak online teljes fizetés mellett, ahol hivatalosan elrendelik a távoktatást.

(hk/korrespondent.net)