Putyin már megint tárgyalni akar?

2022. augusztus 10., 11:28 , 1120. szám

Ismét Gerhard Schröder volt német kancellár okozott felbolydulást Berlinben, az eset hullámai Ukrajnába is átgyűrűztek. Az exkancellár azt találta mondani a német sajtónak nyilatkozva, hogy július végi oroszországi útja során találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki tárgyalások útján szeretne megoldást találni az Ukrajnával és a Nyugattal fennálló konfliktusra.

Schröder az első sikernek tartja a tárgyalásos rendezés folyamatában az Ukrajna, Oroszország és Törökország, valamint az ENSZ közötti megállapodás kimunkálását az ukrán élelmiszerek tengeri exportjának feloldásáról. „Talán lassan tűzszünetté lehetne bővíteni ezt” – jegyezte meg a politikus az őt idéző DW szerint. A német közszolgálati médium ukrán nyelvű hírszolgálata ugyanakkor felidézi, hogy július 22-én írták alá Isztambulban az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, alig egy nappal később viszont orosz rakétatámadás érte az odesszai kikötőt.

A volt német kancellár egyben hangsúlyozta azt a különleges felelősséget, amelyet ez ügyben Németország visel Franciaországgal egyetemben, és megjegyezte, hogy intézkedéseik jelenleg nem elegendőek az ukrajnai háború befejezéséhez. Pozitívan nyilatkozott viszont Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a konfliktus megoldását célzó erőfeszítéseiről.

Az immár 78 éves Schröder, akit a média Putyin régi barátjának tart, az oroszbarát álláspontja elleni németországi tiltakozás hatására korábban lemondott a Rosznyefty orosz olajvállalatnál betöltött tisztségéről, majd bejelentette, hogy nem fogadja el az orosz gázmonopólium, a Gazprom által felajánlott igazgatótanácsi tagságot, de nem változtatott retorikáján.

Kijevben nem rejtették véka alá, mit gondolnak Schröder kijelentéseiről.

„Nincs cinikusabb annál, mint amikor Putyin hívei arról beszélnek, hogy Oroszország kész a tárgyalásokra. Nap mint nap halljuk és látjuk ezt a »készenlétet«: tüzérségi csapások, civilek elleni rakétaterror, tömeges állati bűncselekmények. Oroszország továbbra is a háborúra összpontosít, minden más csak ködösítés” – jelentette ki a Twitteren Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„Oroszország egyik kezével újabb barbár bűncselekményekkel fokozza a terrort, a másikkal pedig megadásra szólít. Schröder a birodalom ismert szószólója és az orosz cári udvar hangja. Ha Moszkva párbeszédet akar, a labda az ő térfelén van. Először a tűzszünet és a csapatok kivonása, azután az építő jelleg” – írta Mihajlo Podoljak, a kijevi Elnöki Hivatal (OPU) vezetőjének tanácsadója ugyancsak a Twitteren.

A Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata a Schröder-szto­rival kapcsolatban emlékeztet, az Elnöki Hivatal július elején közölte, hogy az ukrán tárgyalócsoport kizárólag a humanitárius alcsoportok szintjén tart közvetlen kapcsolatot az orosz féllel. Az OPU ragaszkodik ahhoz, hogy tekintettel az Oroszországi Föderáció Ukrajnával szembeni agressziójára, Kijevnek kell feltételeket szabni a tárgyalóasztalnál.

Nem szolgálják a tárgyalásos rendezést azok a hírek sem, melyek szerint a Kreml a megszállt területek elcsatolására készül.

„Egyre több hír érkezik arról, hogy a megszállók álnépszavazásra készülnek az általuk megszállt területeken hazánk déli részén” – jelezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében.

Szerinte Ukrajna álláspontja ebben a kérdésben változatlan.

„Nem adunk oda semmit a miénkből, és ha a megszállók belemennek ezekbe az álnépszavazásokba, akkor lezárnak a maguk számára minden olyan tárgyalási lehetőséget Ukrajnával és a szabad világgal, amire az orosz félnek egy bizonyos pillanatban mindenképpen szüksége lesz” – tette hozzá Zelenszkij.

Az államfő arra is figyelmeztetett, hogy mindenki, aki bármilyen módon segíti az oroszokat ennek a szándéknak a megvalósításában, felelni fog Ukrajna előtt.

(zzz/dw.com/radiosvoboda.org)