Négylábú vendég a Határtalanul nyári iskola programon Dédában

2022. augusztus 11., 11:50 , 1121. szám

A Covid–19 okozta világjárvány erősen próbára tette a 21. század oktatási rendszerét, azonban a kárpátaljai iskolák a járvány leküzdését követően sem lélegezhettek fel, hiszen az orosz–ukrán háború kitörése is óriási hatást gyakorolt az oktatásra. A kialakult helyzeten igyekezett javítani a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), és létrehozta a Határtalanul nyári iskola programot.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának köszönhetően már a pandémia előtt megszületett a Határtalanul program, amelynek célja kezdetben az iskoláskorúak határokon átívelő kapcsolatainak fejlesztése, azaz a kárpátaljai, szlovákiai és romániai iskoláskorú diákok egymással történő találkozása lett volna. Az elmúlt idők történései miatt ez a cél ugyan meghiúsult, ám a KMPSZ úgy döntött, hogy a körülményekre való tekintettel sokkal jobban hasznosulna a támogatás, ha Határtalanul nyári iskolát szerveznének a gyerekeknek itthon, Kárpátalján.

A Határtalanul nyári iskola keretein belül a gyerekek rendszeresen részt vesznek különböző napközis foglalkozásokon, melyek során fejleszthetik az alapvető készségeiket, valamint közösségteremtő és szociális kapcsolataikat elősegítő időt tölthetnek el együtt.

Az alapvető tantárgyak elsajátítása mellett a pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek az interaktív foglalkozásokra is. Ebből a célból látogatott el a Dédai Általános Iskolában megvalósuló Határtalanul programra Körözsi Barbara és terápiás kutyája, Doxa.

A foglalkozás során a kisdiákok megtanulhatták, hogyan viselkedik egy kutya, ha veszélyt érez, milyen helyzetben közelíthető meg, és hogy hogyan lehet különböző trükkökre megtanítani.

A különleges interaktív programot a négylábú főszereplő és a gyerekek is nagyon élvezték.

„Fontosnak tartjuk, hogy a tanulás mellett – mivel nyár van – a gyerekek szórakoztató, mégis fejlesztő programokon is részt vehessenek. Éppen ezért örülünk, hogy Barbara és Doxa ellátogatott hozzánk, hiszen a gyerekek jól érezték magukat és élményekkel gazdagodhattak” – fogalmazott Simon Mónika, a Határtalanul nyári iskola program táborvezetője.

A KMPSZ Határtalanul nyári iskola programja Magyarország Kormányának támogatásával valósulhatott meg valamennyi kárpátaljai iskolában.                   

TV21 Ungvár/K. K.