Nyári szabadegyetem Tusnádfürdőn

2010. július 30., 10:00 , 498. szám

Immár 21. alkalommal rendezték meg Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, melyen részt vettek a KMKSZ vezetői is. Képünkön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) ülésén.

Immár 21. alkalommal rendezték meg Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort (Tusványos) melynek vendége volt Orbán Viktor magyar és Traian Basescu román államfő is.

Magyarországon kétharmados forradalom történt – szögezte le Orbán Viktor. "Egy korszaknak véget vetettünk" – mondta –, ez volt az a korszak, amikor a rendes, becsületes emberek állandó vesztesekké váltak. Olyan berendezkedést akarunk felépíteni Magyarországon, amelyben a tisztességes, becsületes ember jobban jár, mint az, aki nem tartja be a törvényeket.

Az idei tábor idején és területén ülésezett az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF), valamint a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács (KMAT) is. Ez utóbbi munkájában részt vett Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke és Brenzovics László alelnök.

Tőkés László, a KMAT elnöke megjegyezte: az egységes magyar nemzetpolitika létét jelzi, hogy a kormány képviseletében jelen van Répás Zsuzsa helyettes államtitkár és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. Az elnök szerint a magyar kormánynak joga van eldönteni, mely szervezetekkel működik együtt a Kárpát-medencében. Tőkés László szakítana az RMDSZ által is hangoztatott egyenlő távolságtartás elvével. "Mindig viszolyogva hallgattam ezeket a megnyilatkozásokat, mert mondanom sem kell, hogy hozzám legalábbis, de gondolom, hozzátok sem áll épp olyan közel a Gyurcsány-kormány, mint az Orbán-kormány, tehát az azonos közelség és távolság elvét indulásból el kell vetnünk" – fejtette ki Tőkés László.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az állam feladatai közt említette az emberek életminőségének javítását, valamint a nemzet fennmaradását. Szerinte a magyar nemzet három lábon áll: anyaország, Kárpát-medence és nyugati magyarság. "Ha bármelyik kidől, felborul a magyar nemzet. Tehát csak egy magyar nemzet van, s ezért is fontos annak fennmaradása. Lényeges, hogy az állampolgárság megadása révén egyesülhessen a magyar nemzet" – hangsúlyozta Semjén, hozzátéve: a magyar kormány az egyetemes magyar nemzet kormánya. Kiemelte még, hogy az asszimilációval szemben nagyon fontos az etnikai magyar pártok megléte, mert rajtuk keresztül érvényesíthetik a magyarok kisebbségi érdekeiket a többségi államban.

A KMKSZ jelen lévő vezetői ismertették azokat a kihívásokat, amelyeknek a kárpátaljai magyarságnak meg kell felelni. A zavaros ukrán helyzetben kell rendezni az anyanyelvi oktatás problematikáját, valamint meg kell erősíteni a magyar érdekvédelmet egy jó önkormányzati választási eredménnyel. Az új magyar kormányzat első intézkedései reményt adnak a kárpátaljai magyaroknak, nő az esély jó irányba mozdítani ügyeinket. (Kárpátalja/MTI/dehir.hu)