Sikeresen zárult a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2022. augusztus 14., 10:27 , 1121. szám

Az oklevelek kiosztásával zárult a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) augusztus 8–12. között Egy lépéssel közelebb Európához címmel megtartott Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiája. Az idén szabadegyetem formájában megrendezett 30 órás képzésnek közel száz résztvevője volt. A programnak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) adott otthont.

Orosz Ildikó, a II. RF KMF és a KMPSZ elnöke elmondta, a pedagógusakadémia célja a kárpátaljai pedagógusok szakmai kompetenciáinak fejlesztése, a számukra aktuális kérdések megvitatása.

A résztvevők a 30 órás továbbképzés alkalmával a Nyelvek és kultúrák az oktatásban (az EU-ban és Ukrajnában), Az oktatás digitalizációja, Lehet élmény a tanulás, A háború okozta sérüléseket enyhítő válaszok gyakorló pszichológusoktól témakörökben hallhattak előadásokat.

A hét folyamán a pedagógusok megannyi információban gazdag előadáson vehettek részt, melyek mindegyikén a jelenkori pedagógusszakmához elengedhetetlen fontosságú ismeret és gyakorlati tapasztalat hangzott el.

A pedagógusakadémia első napján Orosz Ildikó tartott előadást a tanterv fogalmáról. A gyakorlati megközelítéssel és példákkal tarkított előadásban a hangsúly a tanterv műfajának fogalmára, felépítésére, szerkezetére, a tanítás-tanulás rendszerelméletű modelljeire, az oktatási-nevelési folyamatokra, a kompetenciafejlesztésre esett. Orosz Ildikó emellett kiemelte a KMPSZ lényeges szerepét az anyanyelvi oktatás folyamatának fejlesztésében és vívmányait a magyar iskolák anyanyelvű oktatásának biztosítására.

Csernicskó István, a Rákóczi-főiskola rektora A nyelvoktatás és az oktatás nyelve az EU határozatainak tükrében és Ukrajnában. Az államnyelvoktatás koncepciójának tervezete az EU-s szempontok alapján Ukrajnában címmel tartott előadást. Beszédében rávilágított az Európai Unió és Ukrajna kisebbségi nyelvhasználatának és -oktatásának különbségeire, a nyelvi jogok és az anyanyelvi oktatás szűkítésének következményeire.

A program során többek között Beregszászi Anikó, a Rákóczi-főiskola Filológia Tanszékének vezetője, Váradi Natália, a főiskola docense és a Felnőttképzési Központ igazgatója, Csurman Anikó koordinátor, Karmacsi Zoltán docens és Márkus Anita docens előadásait hallhatták a résztvevők.

Egyebek mellett szó esett még a média „hatalmáról” és funkcióiról: a tájékoztatásról, az értékteremtésről, a szórakoztatásról, a napirend-alakításról, a motiváló erőről, az integrálásról és a szocializálásról; a hír, a híresztelés, a rémhír, a pletyka és a propaganda fogalmáról is, melyek szintén szerves részei a közvélemény formálásának.

Az érdekes és hasznos előadások mellett a résztvevők mindennap egy, az aznapi témához illő filmet is megtekintettek.

Az idén szabadegyetemként megvalósuló Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia zárásán Orosz Ildikó, a II. RF KMF, valamint a KMPSZ elnöke okleveleket adott át a kurzus résztvevőinek.

A pedagógusakadémia során megvalósított 30 órás képzés beszámíttatható a 150 órás kötelező továbbképzések rendszerébe.

A Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

TV21 Ungvár/kmf.uz.ua/K. K.