A parlament 90 nappal meghosszabbította a hadiállapotot és a mozgósítást

2022. augusztus 15., 15:07 , 1121. szám

A Legfelső Tanács jóváhagyta a hadiállapot meghosszabbítását 90 nappal november 21-ig – jelentette hétfőn az Interfax–Ukrajina hírügynökség Olekszij Goncsarenkóra, az Európai Szolidaritás parlamenti frakció képviselőjére hivatkozva.

Jaroszlav Zseleznyak képviselő a Hang (Holosz) frakcióból közölte azt is, hogy a hadiállapotot meghosszabbító elnöki rendeletet megerősítő 7664. számú törvénytervezetre 328 honatya szavazott igennel a Rada hétfői plenáris ülésén. Az államfő rendelete és a parlament határozata értelmében a hadiállapot 2022. augusztus 23-tól további 90 napig marad érvényben.

Zseleznyak beszámolt arról is, hogy a Legfelső Tanács ugyancsak elfogadta a 7665. számú törvénytervezetet az általános mozgósítás időtartamának meghosszabbításáról 90 nappal. Erre a tervezetre ugyancsak 328-an szavaztak igennel a parlamentben. A mozgósítás így szintén november 21-ig tart majd.

Mint ismeretes, Ukrajnában február 24-én vezették be a hadiállapotot, miután az Oroszországi Föderáció megtámadta Ukrajnát. Ezt követően márciusban, áprilisban és májusban is meghosszabbították az intézkedés hatályát.

(hk/interfax.com.ua)