Véget ért a „Szól a fülemüle!” edzőtábora

2022. augusztus 16., 14:32 , 1121. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány nyolcadik alkalommal szervezte meg a „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzene és Néptánc Tehetségkutató edzőtáborát. Az országban kialakult helyzetből adódóan idén egy harmincórás intenzív képzésen vehettek részt a versenyre jelentkező zenészek, táncosok, együttesek.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója elmondta: „Seregszemlével vette kezdetét a tábor, amelyre 37 produkció jelentkezett, s bár nem érkezett meg mindenki, de így is népes volt a csapat: közel 130 gyermek mutatkozott be. Annak ellenére, hogy háború van, és alig van lehetőségük a közös gyakorlásra, szép produkciókat hoztak a csapatok. A seregszemlét követően egy harmincórás intenzív képzés vette kezdetét, nem úgy, mint eddig, hogy csak egy másfél napos felkészülő edzőtáborra került sor. Idén is a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja segítette a munkánkat szakmailag, ők kérték fel az oktatókat, akik az egész hét folyamán foglalkoztak a gyermekekkel. Nagyon jó hangulatban telt a tábor. Amíg egy nép énekel, addig messzire hallatszik a hangja. Mindezt sikerült megvalósítanunk.” 

Szokolik Melinda néptánc­oktató szerint nagyon tartalmas és kemény munkával teli hét van mögöttük. „Igyekeztünk segíteni a versenyzőknek a produkcióik kidolgozásában, a hangsúlyt a táncanyagok kitisztítására helyeztük” – fogalmazott.

Solymosi Vince hangszeres oktató kérdésünkre elmondta: „Nagyon sok tehetséges kezdő és haladó cimbalmos volt. Könnyű volt velük a munka, mert nagyon fogékonyak voltak a gyerekek. Bízom benne, hogy a nagyobbak a jövőben akár zenei pályára is mehetnek, s remélem, hogy bővítik a cimbalomoktatók sorát.”

Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kulturális szervezője, tábori oktató kiemelte:

„A hálózat számára kiemelten fontos, hogy a „Szól a fülemüle!” programot segítse szakmailag. Mindehhez a megfelelő anyaországi specialistákat igyekszünk évről évre biztosítani. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a „GENIUS”-alapítvánnyal, s ebből adódóan könnyű a közös munka. Bár nehéz időket élünk meg, de a magyar kultúra ápolása és továbbörökítése egyfajta reménysugár is a kilátástalanságban, hogy nem csak eddig volt magyar szó itt, Kárpátalján, és van rá remény, hogy mindez tovább él. Kiváló példa erre a tábori hét alatt keményen dolgozó gyermeksereg.”

A tábor során a gyerekeket kiscsoportokban készítették fel a döntőre, amelyet október 1-jén rendeznek a Rákóczi-főiskolán. A seregszemlén összesen 25 produkció mutatkozott be, előadóik Kárpátalja alábbi településeiről érkeztek: Sárosoroszi, Nagydobony, Nagypalád, Tiszapéterfalva, Ungvár, Mezőgecse, Téglás, Csetfalva, Nevetlenfalu, Beregszász. A programok bázisa a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma volt.

A harmincórás képzésen az alábbi szakemberek oktattak: Szokolik Szabolcs kétszeres aranysarkantyús és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója; Szokolik Melinda kétszeres aranygyöngyös és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója; Váradi Enikő, a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltségének kulturális szervezője, a Rezeda Folkműhely vezetője; Orosz Péter, a Rezeda táncegyüttes művészeti vezetője és a Sodró együttes táncos szólistája; Budai Bence, a Ward Mária Katolikus Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium hallgatója; Nagy Albert népzeneoktató, előadóművész; Fenyvesi Attila, az Óbudai Népzenei Iskola hallgatója; Solymosi Vince, a Sárarany zenekar cimbalmosa.

Az esemény szakmai referensei a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja kirendeltsége képviseletében Váradi Enikő, valamint a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány képviseletében Kepics Andzselika, aki egyben a tábor vezetője is volt.

Augusztus 12-én került sor a tábor záróprogramjára, melyen a gyerekek bemutatták a képzésen tanultakat, illetve egy közös produkciót is előadtak. A program Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a Fókuszban a tehetség a klasszikus és népzene terén program keretein belül valósul meg.

A „Szól a fülemüle!”  – VIII. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutató döntőjére 2022. október 1-jén kerül sor, amelyre még lehet jelentkezni az alábbi linken: https://forms.gle/155JdMcMz2Nx5TLU7

ev