A krizantém betegségei I.

2022. augusztus 23., 11:57 , 1121. szám

A krizantém termesztését több betegség és kártevő nehezíti. Ebben a cikksorozatban a betegségeket vesszük sorra.

Vírusos betegségek

A vírusos betegségek közül a virágtorzulás (Tomato aspermy cucumovirus) gyakori. A krizantémot több vírusfaj is megtámadhatja, így a tünetek is változatosak: mozaikos, gyűrűs, klorotikus foltok, törpenövés stb. Általánosan előforduló és feltűnő betegség.

Főbb tünetek. A fertőzött növények virága fakó, gyakran zöldes árnyalatú. A sziromlevelek deformáltak, a virágok kócosak. A levelek vagy tünetmentesek, vagy gyűrűs foltok láthatók rajtuk.

A fertőzési forrás a beteg gazda­növény (ez a krizantémon kívül nagyon sok más növény lehet), amelyről a levéltetvek, tripszek terjesztik a vírust, de növénynedvvel is átvihető. A beteg egyedeket virágzáskor távolítsuk el és semmisítsük meg. A vágóeszközöket minden vágás után fertőtlenítsük (pl. hipós vagy nátrium-hidroxidos oldatban). Az ápolási munkák során gyakran mossunk kezet. Általában ezt a javallatot nem szokták betartani a termesztők, és így végigfertőzik az egész állományt. Mivel a vírust a levéltetvek szintén terjesztik, ezért már kis egyedszámnál is védekezzünk ellenük.

Paradicsom-bronzfoltosságvírus (TSWV – Tomato spotted wilt tospovirus). A vírus az elmúlt években jelent meg a krizantémállományokban.

Főbb tünetek. A bimbó alatti szárrész néhány centiméter hosszan megbarnul, elsorvad, elhal, aminek következtében elhajlik. A beteg rész alatti szár és a levelek tünetmentesek.

A vírust ebben az esetben is főleg a tripszek terjesztik, ellenük kell hatékonyan védekezni.

Gombás betegségek

Krizantém-fehérrozsda (Puccinia horiana). A gombás betegségek közül a krizantém-fehérrozsda okozza a legnagyobb kiesést. A fajták fogékonysága eltérő. Nagy virágú fajtáink nagyon, a cserepes, kis virágúak alig fogékonyak.

Főbb tünetek. A beteg növények levelein apró, sárga, majd kerekded, besüppedő közepű foltok láthatók. Ezek később megbarnulnak, és a levélszövet elhal. A fonákon kiemelkedő, bőrszövettel borított spóratelepek (teleutotelepek) fejlődnek, amelyek fehér színűek, innen ered a betegség elnevezése. Az első teleutotelepet körkörösen újabbak veszik körül. A foltok gyakran összefolynak, és a levéllemezek jelentős részére kiterjednek. A telepek elöregedve megbarnulnak. A levelek hullámosodnak, a fonák felé kanalasodnak, majd lekonyulnak, és elszáradva a száron maradnak. A hajtás és a virág gyengén fejlődik, díszítőértéke csökken. A tünetek a hajtáson is megfigyelhetők. A fertőzési forrás az élő, beteg növény.

A kórokozó – az eddigi ismereteink szerint – csak a növényházban telel át. Az állományban a légmozgással széthulló spórák (bazidiospórák) terjesztik. Nagyobb távolságokra dugványokkal hurcolható szét. Mivel a gomba elsősorban az anyanövényekben telel, azokat folyamatos kémiai védelemben kell részesíteni. Dugványokat csak egészséges anyatövekről szedjünk. A levélzetet tartsuk szárazon, csökkentsük a páratartalmat, gyakran szellőztessünk. A növényeket rendszeresen ellenőrizzük, és a betegeket távolítsuk el, semmisítsük meg. Kerüljük a talaj nitrogénbőségét. A fogékony fajtákat kontakt gombaölő szerrel megelőzésként kb. 10-14 naponként, gyógyításként 7-10 naponként permetezzük. Szisztemikus (felszívódó) szerrel 12-15 naponta elegendő a kezelés. A permetléhez adjunk nedvesítő szert is.

Károsítók Hatóanyag Készítmény Dózis
Levéltetvek (Aphididae)

Tiametoxam,

imetrozin

Actara 25 WG*

Chess 50 WG

0,02% (2 ml/10 l víz)

0,03% (3 ml/10 l víz)

Tripszek (Thrips tabaci,

rankliniella occidentalis)

Acetamiprid,

bamektin,

iamektoxan

Mospilan*

Vertimec*

Actara 25 WG*

0,04% (4-5 g/10 l víz)

0,1% (10 ml/10 l víz)

0,2% (20 ml/10 l víz)

Fehérrozsda Mankoceb Dithane M–45 0,2% (20 g/10 l víz
  Azoxistrobin Amistar* 0,1% (10 ml/10 l víz)
  Penkonazol Topas 100 EC 0,05% (5 ml/10 l víz)

 

Fontos! * – A krizantém növényvédelmi kezelése előtt végezzünk próbapermetezést, mert az egyes fajták növényvédőszer-tűrése eltérő, sőt az egyes fejlődési szakaszokban is különbözik. A növények a bimbóképződés és a virágzás idején a legérzékenyebbek. (Folytatjuk.)

Nadimova Erzsébet,
a ,,Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza