Megindulhat a sókitermelés Kárpátalján

2022. augusztus 15., 13:53 , 1121. szám

Kárpátalján műszaki és konyhasó kitermelésébe kezdenek a bustyaházai lelőhelyen, amely 100%-ban fedezheti az ország szükségleteit – közölte a Facebook közösségi oldalon Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás (OVA) vezetője, akit az Ukrinform hírügynökség idéz.

„Kárpátalja arra készül, hogy átvegye Ukrajna legjelentősebb sókitermelőjének stafétabotját. Végre bejelenthetjük, hogy a KATION INVEST Kft.-vel kötött beruházási megállapodás keretében megkezdődtek a munkálatok a técsői járási Bustyaházai kistérség területén. Olyan beruházásról beszélünk, amely lehetővé teszi a bustyaházai sólelőhely kiaknázását és havi 150 000 tonna só kinyerését a földfelszíni furatokon keresztül történő föld alatti kilúgozás módszerével” – áll a közleményben.

A tájékoztatás szerint Bustyaházán az előzetes geológiai vizsgálatok hatalmas, 35 és 500 méter közötti sóréteget mutattak ki. Mikita közölte, máris megkezdődtek a bekötőút megépítésével, a fúrási helyek kijelölésével kapcsolatos mérnöki munkák, megoldották a munkások elhelyezését, és a mélységi ipari fúráshoz korszerű berendezéseket vásároltak.

A szakértők szerint már hat hónap múlva számíthatunk az első kitermelt sóra. A lelőhely Ukrajna műszaki sószükségletének 100%-át fedezni tudja majd, amelyet a téli időszakban az útkarbantartáshoz fognak szállítani. Jelenleg az ország szükséglete ebből a sóból akár 450 000 tonna is lehet idényenként.

Az infrastruktúra tervezett fejlesztése után a társaság megkezdi a lakosság ellátását konyhasóval.

Az OVA megjegyzi, hogy a legkedvezőbb feltételeket biztosították a befektetőnek, megállapodtak abban, hogy egy ipari parkon belül további lehetőségeket is mérlegelnek, amelyek lehetővé teszik a vállalkozás gyorsabb fejlődését.

Az Ukrinform emlékeztet, áprilisban a Donyeck megyei Bahmut melletti Szoledar városában található Artemszil állami vállalat leállt a folyamatos ellenséges tüzérségi támadások miatt. Az Artemszil évi kétmillió tonna sót termelt ki. Az ukrán igények kielégítése mellett a sót a világ 15 országába exportálták. Az artemivszki sólelőhelyről származott a teljes ukrajnai sószükséglet több mint 90%-a.

Korábban Kárpátalján Aknaszlatinán bányásztak sót. A 2000-es években a bányát elöntötte a víz és a kitermelés lehetetlenné vált.

(pszv/ukrinform.ua)