Érmekkel és oklevelekkel tértek haza a II. Ugocsai Sporttábor résztvevői

2022. augusztus 21., 11:50 , 1122. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) második alkalommal szervezte meg Fókuszban a tehetség a sport terén elnevezésű táborát Tiszapéterfalván augusztus 15–19. között. Az alapítvány idén kiemelt hangsúlyt fektetett a különböző sportok, valamint a mozgás fontosságának népszerűsítésére, s ezáltal az Ung-vidéki és a Bereg-vidéki sporttáborok után a nyár végéhez közeledve Ugocsában is sikeresen megvalósították a testmozgásra összpontosító nyári tábort.

Hasonlóan a korábbi alkalmakhoz, a programra ezúttal is elektronikus úton jelentkezhettek a 12–17 év közötti fiatalok. A tavaszi jelentkezési időszak alatt vidékünk 20 településéről, 15 oktatási intézményből 45 gyerek regisztrált a programra, akik közül végül 24-en vettek részt a foglalkozásokon, melyeknek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központja adott otthont.

Az ötnapos tábor ideje alatt a résztvevőkkel szakemberek foglalkoztak: a tábor szakmai felelőse Diószegi Csaba, a Fertősalmási Gimnázium testnevelő tanára volt, aki Hadinyák József és Bojkovics Szergej (Péterfalvai Református Líceum), Korpos Sándor (Nevetlenfalui Középiskola), valamint Gáspár Károly (Gyulai Gimnázium) testnevelő tanárokkal közösen vezette a programokat.

A gyerekek számos sportág közül választhattak: voltak asztalitenisz-, labdarúgás-, kosárlabda-, kézilabda-, röplabda-, karatefoglalkozások, ugyanakkor lehetőség volt sakkozni, dámajátékozni, s egyéb társas és logikai játékot kipróbálni. Kedden a résztvevőknek Valéria Moca, a kjokusin karate ifjúsági Európa-bajnoka, világbajnoki ezüstérmes tartott bemutatóval egybekötött edzést.

Diószegi Csaba szakmai felelős a péntek délutáni táborzárás alkalmával elmondta, a fiatalok számos mozgásformát próbálhattak ki, emellett fejleszthették ügyességüket és állóképességüket egyaránt. „A gyerekek nagy része jó sportoló, a többieknek igyekeztünk segíteni, például erre irányultak a labdavezetés lábbal vagy kézzel gyakorlatok. A jelen lévő gyerekek többsége rendszeresen sportol, ezért valójában csak finomhangolásra volt szükség” – tette hozzá.

A kosárlabdaedzéseket Bojkovics Szergej testnevelő tanár tartotta a sportág iránt érdeklődőknek, aki aláhúzta: meg­győződése, hogy a különböző labdajátékok meghatározó hatást gyakorolnak a gyerekek motorikus képességeinek fejlődésére is.

A sporttábor zárónapján a hét folyamán rendezett versenyeken elért eredmények alapján érmeket és okleveleket adtak át a fiataloknak. Jutalmazták a legügyesebb kapura rúgót, dekázót, kosárra dobót, valamint az ügyességi és stafétaváltó játékokban legjobban teljesítőket.

lexi