Ezért nem figyelmeztetett Zelenszkij Oroszország támadására

2022. augusztus 24., 08:34 , 1122. szám

Néhány nappal azelőtt, hogy az orosz tankok behatoltak volna Ukrajnába, hogy meginduljanak a főváros, Kijev felé, Volodimir Zelenszkij elnök még azt tanácsolta a polgároknak, hogy ne aggódjanak, készüljenek a „májusi saslikozásra”. Akkoriban a nyugati média már hónapok óta a Kreml Ukrajna megtámadásáról szövögetett „őrült terveitől” volt hangos. A BBC News Ukrajina az amerikai Washington Post (WP) riportja nyomán közölt összeállítást azokról a vészterhes napokról.

A WP utánajárt, hogyan fogadták az amerikai hatóságok az Ukrajna elleni orosz támadás előkészületeivel kapcsolatos információkat. Az újságírók több mint 30 magas rangú tisztviselővel beszéltek az Egyesült Államokban, Ukrajnában, Európában és a NATO-ban, akik közül néhányan névtelenül nyilatkoztak. A lap interjút készített Volodimir Zelenszkijjel is. Az ukrán elnök arról beszélt, mi vezérelte, amikor úgy döntött, hogy az utolsó pillanatig nem tájékoztatja a lakosságot a közelgő háborúról.

„Egy értelmes ország nem lehet képes ilyesmire”

A Washington Post szerint tavaly októberben a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök sürgős megbeszélést tartott a hírszerzés, a hadsereg és a diplomáciai szektor vezetőivel. A témát az ukrajnai orosz invázió előkészületeire vonatkozó hírszerzési információk szolgáltatták. A titkosszolgálati jelentést a friss műholdfelvételek, elfogott üzenetek és a forrásaiktól kapott információk alapján állították össze.

Azon az őszön több ilyen Ukrajnával kapcsolatos találkozót is tartott a Biden-kormányzat. Az amerikai lap forrásai megjegyzik, hogy a Fehér Házban megjelent tisztviselők egy részében nehezen tudatosult az orosz vezető ambícióinak mérete, nem hitték el, hogy „egy értelmes ország képes lehet ilyesmire”.

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz hadsereg arra készült, hogy elfoglalja Ukrajna nagy részét. Többek között azt tervezték, hogy Fehéroroszország területéről indulva 3-4 napon belül bekerítik Kijevet. Egy orosz különleges egységnek meg kellett volna találni és eltávolítani Zelenszkij elnököt, s egy Kreml-barát bábkormányt alakítani Ukrajnában.

Ezzel párhuzamosan az orosz csapatoknak keletről felvonulva át kellett volna haladniuk Ukrajna belső területein a Dnyeperig, a Krím-félszigetről kiindulva pedig megszállni a délkeleti partvidéket. Ezek a műveletek a Kreml tervei szerint néhány hetet vettek volna igénybe. Az átcsoportosítás és az újrafegyverzési szünet után az oroszoknak nyugat felé kellett volna továbbvonulniuk egy képzeletbeli vonalig, amely délről, Moldovától halad észak felé Fehéroroszországig.

Ukrajna nyugati részének csak e kis területe maradt volna mentes az orosz megszállástól. Putyin szerint „javíthatatlan neonáci ruszofóbok” élnek ott – írja a BBC.

Az amerikai hírszerzési adatokat továbbították az ukrán vezetésnek, de Kijevben állítólag „szkeptikusan” fogadták azokat. Dmitro Kuleba külügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy Ukrajna részletes tájékoztatást kért, de a részleteket nem közölték.

Január 12-én a CIA vezetője, William Burns Kijevben találkozott Zelenszkij elnökkel, és tájékoztatta, hogy a hírszerzési adatok szerint Oroszország villámgyors csapást szándékozik mérni Ukrajna fővárosára, lefejezve a központi kormányzatot. Az Egyesült Államok azt is feltételezte, hogy Oroszország előbb a főváros egyik külvárosában, a hosztomeli repülőtéren próbálja meg leszállítani csapatait, ezután indítja meg Kijev ostromát.

Azon a bizonyos fehér házi titkos találkozón Biden úgy döntött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt vagy meg kell fékezni, vagy szembe kell szállni vele, és az Egyesült Álla­moknak nem szabad egyedül cselekednie – írja a WP.

Jacob Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Joe Biden elhatározta, hogy küldöttet meneszt az orosz fővárosba, hogy figyelmeztesse Putyint az Ukrajna elleni támadás következményeire. Az amerikai elnök egyúttal elrendelte, hogy tájékoztassák a szövetségeseket a titkosszolgálati adatokról, és győzzék meg őket, hogy együtt szálljanak szembe az Oroszországi Föderációval, segítsék Ukrajnát.

„Káosz lett volna az országban”

Zelenszkij elnök nem tagadja, hogy kapott információkat az Egyesült Államoktól az orosz fenyegetésről. Emlékszik arra is, hogy januárban találkozott Burns CIA-igazgatóval. Ugyanakkor kitart amellett, hogy a nyugati partnerek nem árultak el részleteket a valószínűsíthető támadásról, hanem „általánosságban” beszéltek róla.

„Nem állok készen arra, hogy beszámoljak mindenről, amit Burns akkor mondott, de fő jelzései az életemet fenyegető veszélyekről szóltak. És nem ezek voltak az első jelzések, mindenhonnan jöttek: a titkosszolgálatainktól, a külföldi kollégáktól és így tovább” – jegyezte meg az ukrán elnök a WP-nek adott interjújában.

Az államfő rámutat: azért nem beszélt erről a fenyegetésről a polgároknak, hogy ne okozzon káoszt és ne provokáljon gazdasági problémákat. Emlékeztet, jelenleg Ukrajna havi 5–7 milliárd dollárt költ a háború miatt. Meggyőződése, hogy ekkora terhelést nem tudott volna elviselni az ország télen, a fűtési szezonban.

„Nem mondhatják nekem csak úgy, hogy »Nézd, most el kell kezdened az emberek felkészítését, és meg kell mondanod nekik, hogy takarítsanak meg pénzt és készletezzenek élelmet«. Ha közöltük volna ezt – ahogyan néhány ember akarta, akiket nem fogok megnevezni –, akkor tavaly októbertől havi 7 milliárd dollárt veszítettem volna, és mire az oroszok ténylegesen megtámadnak, három nap alatt elfoglaltak volna minket” – mondta Zelenszkij.

„Ha az invázió előtt káoszt szítunk az emberek között, az oroszok felfalnak minket” – tette hozzá.

Döntését helyesnek tartja, olyannak, amely elősegítette a támadásra való felkészülést. „És lám, mi történt, amikor az invázió elkezdődött: olyan erősek voltunk, amilyenek csak lehettünk” – magyarázta Zelenszkij.

Az államfő hangsúlyozta: hálás az USA-nak a segítségért. Bár hangoztatta, hogy Ukrajna több fegyvert igényelt szövetségeseitől az orosz invázió visszaveréséhez.

„Nincs semmilyen panaszom – egészen addig, amíg valaki azt nem kezdi nekem mondogatni: »De mi küldtünk neked jelzéseket«. […] Ha valakik azt állítják, hogy küldtek nekünk valamilyen jeleket, azt mondom nekik: »Küldjetek nekünk fegyvert« – mondta az ukrán vezető. – Teljesen igazam volt, és még most is biztos vagyok ebben.”

(ntk/bbc.com/washingtonpost.com)