Befagyasztott közüzemi díjak: mi drágulhat, s mi nem?

2022. augusztus 25., 13:15 , 1122. szám

Az illetékesek megerősítették, hogy a fűtési idény alatt nem emelkednek a rezsidíjak. Elképzelhető azonban, hogy néhány szolgáltatás tekintetében érhetik kisebb meglepetések a fogyasztókat – állapítja meg írásában a korrespondent.net.

Csak az áram nem drágult

Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint a közüzemi szolgáltatások 3,6%-kal drágultak egy év alatt. 2021 augusztusához képest 5–23%-kal többet fizetünk a gázért, vízért és villanyért. A konkrét számok a szolgáltatástól és a régiótól függően eltérhetnek. Átlagosan azonban 22,8%-kal nőtt a lakóházak fenntartásáért és javításáért fizetett összeg. Emellett a hidegvíz-szolgáltatás 15,9%-kal, a csatornadíj 12,8%-kal került többe. A háztartási hulladék elszállításának díja 4,7%-kal emelkedett az év során, a gáztarifa 5,9%-kal nőtt, a meleg vízért és a fűtésért – 1,2%-kal fizettek többet a fogyasztók. Ugyancsak emelkedett – 6,9%-kal – a társasház-üzemeltetési szolgáltatások költsége. Az áramdíjak ugyanakkor 7,4%-kal csökkentek.

Tekintettel arra, hogy a háború miatt sok ukrán polgár elvesztette jövedelmét, ami megnehezíti a kommunális szolgáltatások fizetését, a hatóságok bizonyos engedményeket tettek. A háború alatt az adósoknak nem számítanak fel büntetést a közüzemi díjak fizetésének elmulasztása miatt, és nem kötelezik őket adósságtörlesztésre. A felhalmozott tartozások leírását ugyanakkor egyelőre senki sem ígéri. És ez nem véletlen. Hiszen aki ezekben a nehéz időkben is fizeti a rezsit, becsapva érezhetné magát.

Ezenkívül a háború idejére bizonyos szolgáltatások tarifáit „befagyasztották”. Így júliusban a lakossági felhasználók, illetve a lakosságnak távhőt és meleg vizet biztosító kommunális társaságok számára a földgáz árát köbméterenként 7,42 hrivnyában határozták meg (a szállítási költségek figyelembevétele nélkül). A Naftohaz Ukrajini, amely jelenleg sok fogyasztó számára az egyetlen elérhető gázszolgáltató, 2023. március 31-ig nem módosíthatja ezt a rögzített tarifát. A gáztarifa „befagyasztása” viszont lehetővé teszi, hogy ne emeljék a fűtés és a meleg víz díját a lakosság számára a helyi szolgáltatók.

A hideg víz esetleges drágulásáról egyelőre nincs hivatalos információ, de köztudott, hogy a víz ára hagyományosan elsősorban az elektromos energia díjától függ. Ami viszont az áramot illeti, annak jelenlegi ára ez év október 31-ig rögzítve van. A továbbiakat illetően egyelőre nem tájékoztattak.

Plusz 10 hrivnya garantált?

Hogy akkor mégis mi változhat a közüzemi tarifák világában?

„Az első, ami hamarosan változhat, az az áram díja. De úgy tűnik számomra, hogy október 31. után a jelenlegi szinten marad: 1,44–1,68 hr kW-onként, a fogyasztás mértékétől függően. Hogy miért? Az áram költsége csökkent 2022-ben. Például míg januárban 6–6,5 hr/kW-ba került a vállalkozók számára a villamos energia, addig most valahol 3,3–3,6 hr között mozog, vagyis közel feleannyiba kerül. Nyilván csökkent az önköltségi ár, hiszen mára sok – meglehetősen drága – zöldenergia-forrás megsemmisült, és valójában csak az maradt meg, amit az atom-, a víz- és kisebb mértékben a hőerőművek termelnek. Ezért ma úgy áll a helyzet, hogy novembertől nem kellene megemelkednie az áram díjának” – mondja Oleh Popenko, a Közüzemi Szolgáltatások Fogyasztói Szövetségének elnöke.

Szerinte nem drágul a távhőszolgáltatás és a hideg-meleg víz, ahogyan a házfenntartás díja sem. Egyelőre a gázszállítás tarifájának emeléséről sem hallani. Viszont emelkedhet a háztartási hulladék elszállításának díja.

„Itt az a gond, hogy a szolgáltatás önköltsége jelentősen megnőtt, mert ennek fő összetevői az üzemanyag és a kenőanyagok, ezek ára pedig a duplájára emelkedett. Ezért a kommunális szolgálatok részéről van alapja emelni ezt a tarifát” – véli a szakértő.

Mit szólnak ehhez maguk a kommunális szolgáltatók? A fővárosi háztartási hulladék elszállításával foglalkozó Kijivkomunszervisz Kommunális Vállalat közölte, hogy az üzemanyagárak emelkedése miatt kénytelenek „korrigálni” a szilárd háztartási hulladék elszállításának költségeit. Valószínűsíthető, hogy a szolgáltatók az ország valamennyi régiójában követni fogják a példájukat és emelni fognak az áraikon, hiszen manapság az üzemanyag mindenhol többe kerül.

A drágulás mértéke az üzemanyagárak alakulásától és a helyi adottságoktól függ majd. Kijevben például, ahol mostanáig személyenként 36,11 hrivnyát fizetett a lakosság havonta, 10,26 hrivnyával 46,37 hrivnyára (áfával együtt) emelnék a tarifát, talán már jövő hónaptól.

(zzz/korrespondent.net)