Falutáblát avattak Szernyén és Barkaszón

2010. július 16., 10:00 , 496. szám
Szernyén és Barkaszón is átadták a KMKSZ által adományozott kétnyelvű falunévtáblát

Kedden avatták fel a munkácsi járási Szernye új, díszes falunévtábláját, melyet a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség adományozott a községnek. Az átadáson jelen volt többek között Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Gulácsy Géza, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, Horkay Mária, a KMKSZ Szernyei Alapszervezetének elnöke, Zsidik Sándor, Szernye polgármestere és Bimba Éva, a KMKSZ Barkaszói Alapszervezetének alelnöke.

Kovács Miklós beszédében elmondta: Az elmúlt években megpróbálták felszámolni azt az 1989-ben kiharcolt jogunkat, hogy anyanyelvünkön is kiírhassuk településeink ősi nevét, mindezt az Ukravtodor segítségével teszik, akik az ukrán felirat mellett idegen átírásban írják ki magyar falvaink nevét. Ez ellen próbál tenni a KMKSZ falutábla-programja, amely a Szülőföld Alap támogatásának köszönhetően eddig több kárpátaljai magyar településre juttatott el díszes falutáblát.

Az új falutábla tartalmazza a község hivatalos ukrán és történelmi magyar nevét, valamint címerét és első említésének dátumát. Zsidik Sándor polgármester a község címere kapcsán elmondta: "Szernye címere egy XIII. század korabeli háromszögű pajzs. A pajzson kék alapon fönt egy felfelé álló rák, alsó pajzstalapjában pedig egy vízszintesen balra úszó ezüst hal látható. A címerben megjelenő motívumok (rák, hal) Szernye község valamikori pecsétnyomóin szerepeltek. A pajzs fölött külső díszként megjelenő háromágú nyitott, ékköves arany korona bíbor béléssel a Szernyét a XIII. században alapító Váradi családot jelképezi."

Felállították a közigazgatásilag Szernyéhez tartozó Barkaszón is a KMKSZ által adományozott falunévtáblát.

bzs