Közel 41 ezer adag Pfizer-vakcinát kapott Kárpátalja Magyarországról

2022. szeptember 6., 15:25 , 1124. szám

Magyarország Kormánya újabb nagy értékű vakcinamennyiséget adományozott Ukrajna számára. Ezúttal 40 950 adag Pfizer érkezett Kárpátaljára felnőttek számára, melynek értéke 798 525 euró.

Az átadásra kedden délben Ungváron a Kárpátalja Megyei Katonai Adminisztráció épülete előtt került sor. Az eseményen jelen volt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője.

– Ma Magyarország támogatásának köszönhetően mintegy 41 ezer adag Covid elleni vakcinát kaptunk. Fontos megemlíteni, hogy Kárpátalja területén nagy számú belső menekült tartózkodik. 200–400 ezer személyt jegyzünk időszaktól függően. Közülük egyesek nincsenek beoltva koronavírus ellen. Ezért nagyon fontos, hogy ők is felvehessék ezt az oltást. Köszönjük Magyarországnak ezt az adományt – mondta Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatási hivatal vezetője az eseményen. Majd miután személyesen ellenőrizte a vakcinák szavatossági idejét, megnyugvással leszögezte, hogy a dokumentáció szerint év végén járnak le, így elegendő idő áll rendelkezésükre, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsanak az oltás felvételére.

A kárpátaljai orvosok összesen csaknem 770 ezer Covid–19 elleni védőoltást adtak be helyi lakosoknak és kényszeráttelepülteknek. Így a Coviddal szembeni kollektív immunitás kialakult a megyében, ugyanakkor jön a hűvös évszak, amikor a meghűléses megbetegedések elszaporodhatnak, ezért fontos, hogy mindenki beoltassa magát.

Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja kiemelte, hogy Magyarország a Covid-járvány ideje alatt is, és a háború kitörésének első napjától rengeteg humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának.

– Tavaly több mint 22 ezer embert oltottunk be a határ mentén. A mai napon 40 950 Pfizer-vakcina érkezett Kárpátaljára. Ezt előtte egyeztettük a helyi hatóságokkal, hiszen Kárpátaljára rengeteg menekült érkezett, akik szintén védekezni szeretnének a Covid ellen. A vakcinaszállítmány egy része Lemberg megyébe kerül.

Magyarország a háború első napjától menekülteket fogadott, különböző segélyszállítmányokat küldött, hamarosan a Bucsai kistérségben építkezni fogunk, iskolát állítunk helyre, s egyéb programokat indítottunk el, mindezt egyeztettük az ukrán barátainkkal. Igazából a szomszéd a bajban ismerszik meg, és Magyarország jó szomszéd – szögezte le Bacskai József és elmondta, hogy a mostani szállítmányt Szijjártó Péter külügyminiszter személyesen felügyelte a szervezés első napjától a mai napig.

– Sajnos majdhogynem minden európai országban hétről hétre növekedik a frissen regisztrált Covid-betegek száma. Kárpátalján augusztus első heteiben 300 új beteget regisztráltunk, most hetente közel 800 friss Coviddal fertőződött van – emelte ki dr. Biró Erzsébet, a megyei gyermekkórház megbízott igazgatója, megyei képviselő. Véleménye szerint az ősz és a tél közeledtével ez a szám növekedni fog, ezért fontos ez a vakcinaszállítmány. Az átoltottságot illetően a szakember elmondta, hogy Kárpátalján a lakosság mintegy 40 százaléka kapta meg mindkét oltást, viszont csupán 4%-a vette fel az ismétlő, harmadik oltást. Ezt a mostani szállítmányt fel tudják használni mind első, második, mind harmadik oltásra is.

Mihajlo Poljak, a Kárpátaljai Megyei Infektológiai Kórház főorvosa megerősítette, hogy a Covid-helyzet romlik, napról napra nő a fertőzöttek száma.

– A mai adatok szerint 206 covidost kezelnek megyénkben kórházakban. A legtöbben a megyei infektológiai kórházban fekszenek, az ágytelítettség több mint 56 százalékos. Ungváron van a legtöbb beteg, köztük olyan is, aki kórházi kezelésre szorul. De Munkácson, Beregszászban, Nagyszőlősön, Ilosván szintén napról napra nő a fertőzöttek száma. A beutalt betegek többsége oltatlan, különösen a 60 évnél idősebbek, ráadásul ők viselik a legnehezebben. Az intenzíven is gyakorlatilag a 60 éven felüliek fekszenek, akiknek sok kísérőbetegsége van, ami súlyosbítja a szövődményeket. Ők az oxigénfüggők, és állapotuk súlyos.                

rv