Újra van étkeztetés a Csongori Gimnáziumban

2022. szeptember 8., 09:02 , 1125. szám

A Csongori Gimnáziumban már közel harminc éve nincs étkeztetés, ennek okán napközis csoportok sem működhettek. Így az étkezde beindítása több szempontból is hatalmas előrelépés a település életében.

A Csongori Gimnáziumban, korábban általános iskolában 1992-ben szűnt meg a napközi és a tanulók étkeztetése. A 2020-ban megalakult Nagydobronyi kistérség vezetősége szívügyének tekintette az étkezde felújítását és a gyermekek étkeztetését. A február 24-én kitört háború azonban felülírta a terveiket. De a helyiek nem adták fel, és egy széles összefogásnak köszönhetően szeptember elsejére elkészült az étkezde.

„Ez történelmi pillanat Csongoron, hiszen beindul a gyermekek étkeztetése, ezáltal beindulhat a napközis program is” – hangsúlyozta Nagy Ferenc, a Nagydobronyi kistérség polgármestere, valamint hozzátette: „Az étkezde felújításának és az étkeztetés beindításának köszönhetően, a jelenlegi nehéz helyzet ellenére mégis négy új munkahelyet tudtunk teremteni a kistérségben.”

Harminc év múltán ismét gyermekzsivajtól hangos a Csongori Gimnázium étkezdéje. Nagy Sándor, az intézmény igazgatója elmondta, az étkezde beindítása több szempontból előrelépés mind a település, mind a gimnázium életében.

„Nagy terhet veszünk le a szülők válláról azzal, hogy a gyermekek teljes körű ellátásban részesülnek intézményünkben, mindemellett a napközis program során szakképzett tanárok foglalkoznak a gyerekekkel” – fogalmazott a gimnázium igazgatója. „Mindez nagy előrelépés mind a Csongori Gimnázium, mind pedig az egész település életében” – tette hozzá, és őszinte háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatásának és segítségének köszönhetően mindez megvalósulhatott.

Baksa András, Csongor elöljárója minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a 30 éves probléma végre megoldásra találjon. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a helyi és határon túli szervezetek, illetve magánszemélyek széles körű támogatásának köszönhetően a gyermekek újra teljes körű ellátásban részesülhetnek Csongoron” – mondta.

Az ételek pedig, melyek nap mint nap megtöltik a Csongori Gimnázium étkezdéjének asztalait, a Nagydobronyi Líceum szakácsainak munkáját dicsérik, hiszen Nagydobronyban készülnek, onnan – gyors ételkiszállítás útján – kerülnek a Csongori Gimnáziumba.

A Csongori Gimnázium étkezdéjének felújítása egy széles körű, határon átnyúló együttműködés eredménye. Mindez példaértékű, és azt sugallja, hogy a nehéz helyzeteken is átsegít az összefogás és az erős akarat.

TV21 Ungvár/K. K.