Magyar lelkisegély-szolgálati képzés Kárpátalján

2022. szeptember 11., 09:04 , 1125. szám

Az ukrajnai háború kitörését követően nemcsak az ukrán, de a magyar nyelvű lelkisegély-szolgálat is felértékelődött Kárpátalján. Bár a vidéken nem zajlanak harci cselekmények, de a jelenlegi bizonytalanság miatt egyre többen szorulnak mentális segítségre. Sokan ugyanis a jelenlegi helyzet miatt nem láthatják külföldre szakadt családtagjaikat, másoknak pedig egyszerűen egy jó szóra van szükségük.

A Magyarországon jól működő minta alapján most Beregszászban is létrehoztak egy Kárpátaljai Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot. A szolgálat sikeressége céljából ezúttal magyarországi szakemberek tartottak képzést a leendő telefonos ügyeleteseknek Kárpátalján.

– Különösen fontos a háborús helyzetben, hogy a kárpátaljai telefonos segítők folyamatosan ellássák a szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy azoknak a hívóknak, akik fájdalmukról, veszteségükről, félelmeikről, mindennapos gondjaikról beszámolnak, legyen a vonal másik végén egy olyan hallgató, aki jelenlétével, biztatásával, támogatásával segít enyhíteni ezt a helyzetet, legalábbis a pszichés feszültséget mindenképpen enyhítik azok az ügyelőink, akik a háború kezdete óta folyamatosan végzik ezt a szolgálatot – hangsúlyozta Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke.

TV21 Ungvár/K. K.