Visszaélhettek a magyarigazolvánnyal

Németh Zsolt: Az UMDSZ-é a politikai felelősség

2010. július 16., 10:00 , 496. szám

Múlt szerdától csak a beregszászi és az ungvári magyar konzulátusok adhatnak ki magyarigazolványokat Kárpátalján a magyar miniszterelnök-helyettes utasítására. Semjén Zsolt ezt azután jelentette be, hogy probléma merült fel a magyarigazolványok kiadása körül. A miniszterelnök-helyettes közölte: vizsgálatot is elrendelt amiatt, hogy több magyarigazolványt adtak ki, mint ahányan magyarnak vallják magukat Kárpátalján.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséget (UMDSZ) terheli a politikai felelősség, amiért Kárpátalján jogosulatlanok is kaptak magyarigazolványokat. "Ezeket az igazolványokat az UMDSZ által fenntartott irodahálózat osztotta szét. Egyértelmű a politikai felelősség kérdése" - jelentette ki a politikus a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben megjelent hír kapcsán.

Németh Zsolt június 30-án Ungváron folytatott megbeszélést Olekszandr Ledidával, Kárpátalja megye kormányzójával és Kovács Miklóssal, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével, valamint más közéleti személyiségekkel. Ekkor az MTI tudósítása szerint "megdöbbenve tapasztalta", hogy 165 ezer körüli magyarigazolványt adtak már ki Kárpátalján. Ez a szám véleménye szerint sokkal több, mint az igazolvány kiváltására jogosult kárpátaljai magyarok száma, akik az okmány révén például könnyített módon juthatnak hozzá az európai uniós országok vízumaihoz.

Németh Zsolt ezért kezdeményezte Semjén Zsoltnál, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesnél, hogy függesszék fel a magyarigazolványok ukrajnai kiadását, a kormány pedig azonnal indítson vizsgálatot az ügyben.

A külügyi államtitkár elmondta még, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) öt kárpátaljai irodáján keresztül "feltételezhető, hogy olyan politikai és gazdasági körök jutottak magyarigazolványokhoz, amelyek visszaéltek az okmányokkal".

Az UMDSZ elnöksége múlt csütörtökön Beregszászon kiadott nyilatkozatában "határozottan visszautasítja azokat a vádakat", amelyek szerint közreműködött volna magyarigazolványok jogosulatlan kiadásában Kárpátalján. A szervezet nyilatkozatában a többi között megállapította: "Az elmúlt napok történései azt támasztják alá, hogy némely személyek az ukrajnai magyarság érdekeit figyelmen kívül hagyva mindazon programok ellehetetlenítésére törekednek, amelyek lebonyolítása szervezetünk nevéhez kötődik" - olvasható a közleményben. Az UMDSZ elnöksége - így a dokumentum - "határozottan visszautasítja mindezen vádakat, hiszen a szövetség, illetve a program lebonyolításával megbízott irodahálózat sem jogosan, sem jogosulatlanul nem adott, de nem is adhatott ki magyarigazolványokat, mivel a vonatkozó törvény értelmében a magyarigazolványok kiadásának joga a magyar kormány által kijelölt államigazgatási szervet illeti meg, másnak - köztük az UMDSZ-nek - erre joga nincs".

A KMKSZ ugyanakkor indokoltnak tartja, hogy a magyar kormány felfüggesztette a magyarigazolványok kiadását Kárpátalján, és bízik abban, hogy az okmányok kiállítása körül történt esetleges visszaélések nem maradnak következmények nélkül. Az ügy kapcsán Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta: pozitív lépésként értékeli a budapesti kormány intézkedését, annál is inkább, hogy a KMKSZ már évekkel ezelőtt jelezte az akkori szocialista kormánynak, hogy szerinte jogosulatlanul jutnak magyarul nem beszélő személyek magyarigazolványhoz Ukrajnában, és igényelnek az ukrajnai magyar konzulátusokon magyarországi vízumot. A KMKSZ figyelmeztetésére azonban az illetékesek nem reagáltak - tette hozzá.

A KMKSZ elnöke azt is elmondta, hogy a magyarigazolványok kiadásával kapcsolatos, feltételezett visszaélésekre utaló jelek a 2002-es magyarországi kormányváltást követően jelentek meg Kárpátalján, miután az addig a KMKSZ égisze alatt működő információs irodákat az MSZP-kormány az UMDSZ kezelésébe adta.

Mint az elnök lapunknak nyilatkozva kifejtette, "Az emberek azt gondolják, hogy egyesek árulták a magyarigazolványokat Kárpátalján ebben az időszakban. Amennyiben így van, bűncselekmény történt, de ezt természetesen bizonyítani kell. A KMKSZ álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az illetékesek végre kivizsgálják az ügyet. A lényeg az, fogalmazott, hogy meg kell szűnnie a közmorált romboló következmények nélküliségnek, amely az elmúlt nyolc évet jellemezte. (hk/MTI/nol.hu/mno.hu)